Вижте храните, които вредят най-много на сърцето

Вижте храните, които вредят най-много на сърцето Трансмазнините, наситените и нездравословните животински мазнини, както и пържената в олио храна оказват негативно влияние върху функционирането на сърдечно-съдовата система на човека, заявява Михаил Кутушов, токсиколог и кандидат на медицинските науки.
Според експерта трансмазнините са силно преработени, а прекомерната консумация на бекон, суровопушени и пушени колбаси води до запушване на кръвоносни съдове и артериите.
"Мазнините с висока плътност повишават концентрацията на "лошия" холестерол в кръвта, което допринася за образуването на холестеролни плаки. От своя страна те отлагат протеини, минерали, плаката постепенно се увеличава и затваря лумена на съдовете. Резултатът от тази ситуация: образуването на кръвни съсиреци, повишен риск от атеросклероза - патогенетичният механизъм за Алцхаймер, инсулти, инфаркти", каза Кутушов.
Както обясни специалистът, сърцето се натоварва от недостиг на кислород в сърдечната тъкан, който от своя страна възниква от недостатъчна работа на сърдечно-съдовата система.
В допълнение, работата на сърдечния мускул и сърдечно-съдовата система се влияе негативно от честата употреба на маргарин, майонеза, пържени картофи и панирани хапки.
Също така не трябва да залагате на тлъсто месо, особено на скара или на дървени въглища. „Всички обичаме да хапваме барбекю през лятото, да си правим пикник в жегата с тлъсто месо. Освен това често комбинираме тези храни със спиртни напитки. Всички тези дейности влияят изключително негативно на сърцето“, подчерта той.
Според експерта храната трябва да е максимално естествена за региона, в който живее човек. Той препоръча да се следи количеството на приеманите продукти, както и тяхното качество.
18.08.2022, 14:05 часа
441 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha