Шестима души са загинали при изкачване на вулкан в Камчатка

Шестима души са загинали при изкачване на вулкан в Камчатка Шестима души са загинали при изкачване на вулкан в Камчатка - Ключевская сопка. Първоначално местните власти съобщиха за петима загинали. Към пострадалите е изпратен хеликоптер, но спасителите все още трябва да преминат през аклиматизация.
За общия брой загинали шест души съобщава ТАСС, позовавайки се на медицински източник.
Всички загинали са били членове на група от 12 души, които на 30 август са тръгнали изкачват вулкана. На височина от около 4,2 метра петима души загиват при падане. Съобщава се, че един от водачите си е счупил крака. Двама от групата са в лагера на височина 3300 м и чакат пристигането на спасителите, останалите остават на височина над 4000 м. Те не могат да слязат от 4-те хиляди метра, тъй като вече нямат сили и страдат от липсата на кислород.
Ключевская сопка е най-високият активен вулкан в източната част на полуостров Камчатка. Височината му е 4800 метра.
Спасителите все още не са успели да достигнат до ранените туристи. Хеликоптерът Ми-8, който излетял предния ден, не е успял да кацне близо до лагера поради метеорологичните условия и се е върнал обратно.
В същото време друг хеликоптер се подготвя за излитане. В района на вулкана има силна облачност, ветрове със скорост до 15 метра в секунда и валежи. Температурата в планинския район може да падне до минус 9 градуса по Целзий, съобщава агенция ТАСС.
Към туристите е изпратена и наземна спасителна група от 15 души.
04.09.2022, 10:45 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha