Духови оркестри свириха в чест на композитора и офицер Камен Луков Пейнски в родното му село

Духови оркестри свириха в чест на композитора и офицер Камен Луков Пейнски в родното му село Два военни и два граждански оркестъра свириха в първото издание на прегледа "Капитан Камен Луков Пейнски", който се проведе в родното му село Копиловци, съобщи кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова. Тя припомни, че преди две години в Копиловци беше изграден паметник на Камен Луков, а оттук нататък на две години в родното му село ще има музикални фестивали в негова чест.
В прегледа са участвали Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, представителният духов оркестър на Сухопътни войски, Берковската духова музика, оркестър "Дефилир" при Средно училище "Иван Вазов"- Вършец. Заедно с музикантите по улиците на село Копиловци са дефилирали и мажоретките от състава към същото училище във Вършец.
Кметът на община Георги Дамяново Нина Петкова произнесе слово, в което припомни думите на друг забележителен земляк Йордан Радичков, според когото духовата музика е неразделна част от нашия живот. „Духова музика има, откакто свят светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една държава, то и Духовата музика тогава може да се закрие. Защото всичко започва с музиката и свършва с музиката”. От името на жителите и гостите на село Копиловци тя изказа благодарност и признателност към участниците.
„Вярвам, че вие ще превърнете този празник в значимо и запаметяващо се събитие за всички нас. Да си пожелаем с всяко следващо издание, което ще се провежда на две години, съставите да са все повече. Вярвам, че този преглед, този празник на красотата и духовата музика ще се превърне в една от емблемите на с. Копиловци и община Георги Дамяново. И нека днешният празник да бъде нашият прехвърлен мост към бъдещето, по който да преминем с богатството на традициите и силата на духа си със заряда на духовата музика, с очарованието на професионализма и младостта", каза кметът Нина Петкова.
Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Монтана Валери Димитров, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, началникът на Военно окръжие - Монтана подп. Илиян Илиев и неговият заместник майор Васил Цурински.
Капитан Камен Луков е български офицер, диригент и композитор, творил през първата половина на миналия век. Луков участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, като пътува по бойните полета с духовия оркестър на българската армия и изнася концерти като музикант и диригент. Той е автор на Церемониалния марш на Българската армия „Весели в боя“ и марша на 34-ти пехотен Троянски полк „Троянци“. Написал е над 100 музикални творби - военни маршове, кантати, хора, ръченици, китки, романси, оперетна и оперна музика. Маестро Камен Луков е роден в село Копиловци на 26 ноември 1875 година, умира в Ловеч на 7 август 1949 година, уточни Петкова.
07.09.2022, 11:30 часа
435 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha