ДАНС получава спешно 3.2 млн. лв. за заплати и нова техника

ДАНС получава спешно 3.2 млн. лв. за заплати и нова техника ДАНС получи спешно допълителни пари - извънредни 3,2 млн. лв. отпусна в сряда служебното правителство на агенцията.
Парите трябва да се ползват за изграждането на нова комуникационна агенция на контраразузнаването и за заплати на агентите.
1,2 млн. лв. ще струва изграждането на комуникационната и информационна система за обмен на класифицирана информация в реално време.
Останалите 2 млн. лв. са за поддръжката ѝ, както и за разработването и внедряването на нови информационни технологии, заплати за хората, които ще работят с нея, и др.
Решението на правителството дойде в деня, в който стана ясно, че в доклада на ДАНС 2021 г., в който службата изрично посочва, че Русия се меси в политиката, бизнеса, но и в медиите в България.
По 300 млн. долара на година плаща Русия като подкупи на чужди политически партии и официални лица, се казва пък в доклад на американското разузнаване, обявен вчера.
Подкупите се раздават от 2014 г., когато Русия присъедини Крим към територията си, и практиката продължава. Според американците това се случва в 24 държави.
Докладът е подписан от държавния секретар Антъни Блинкен. Той се позовава на нова разузнавателна оценка на глобалните руски опити тайно да се финансират политики и партии, симпатизиращи на Москва.
В текста не се посочват конкретни мишени на кампанията, но се казва, че САЩ предоставят на отделни страни класифицирана информация по тази тема. Според източник на агенция Ройтерс Москва е опитала да повлияе на скорошните избори в Албания, Босна и Черна гора.
Кампанията си за тайно придобиване на влияние Русия използвала като параван от организации, чрез които праща пари за предпочитани каузи или политици, пише още в доклада. Сред тях са мозъчни тръстове в Европа и държавни предприятия в Централна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка. В понеделник пък Държавният департамент е разпратил дипломатическа каблограма до посолствата и консулствата на САЩ, в която са изложени опасенията за руска намеса. Според каблограмата Русия планира да прехвърли още “стотици милиони долари” на симпатизиращи ѝ партии и политици по света.
15.09.2022, 09:29 часа
302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha