Дунавци посреща международен фестивал

Дунавци посреща международен фестивал Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува" ще се проведе на 17 и 18 септември. Целта на празника е съхраняване и утвърждаване в съвременния начин на живот на фолклорното изкуство (песенно, танцово, музикално, обредно и др.) Предоставяне на възможност на самодейните колективи за изява, да получат признание за труда си, за съхранение и популяризиране на песните, танците и обредите на своите населени места и региони.
"Този фестивал първото му издание е организирано и проведено като изложение на стоки и услуги на местни производители при предишния кмет господин Петър Петров. По този начин беше в продължение на 2 години. През 2013 година, след допитване до населението на града, кмета вече господин Скорчев започна организиране и провеждане на международен фестивал, който се яви като приемник на предходното събитие... През първите 2 години -  2013-2014 - на фестивала се събраха над 60 състава от Сърбия, Румъния и България с над 800 участника... Целта на този фестивал от една страна е да се съхрани и да покаже на младото поколение, на нашите деца, фолклорното богатство на страната ни, а от друга страна е да разшири кръгозора на участниците и гостите чрез популяризиране на традициите на съседните ни балкански държави. Фестивала е насочен към младите хора, но също така и към възрастните и хора в неравностойно положение. Тази година в това отношение участие във фестивала ще вземат младежите от център "Дъга" - град Видин, което за мен е от особено значение и голяма радост. Тази година участници засега също са над 600 като брой участници, групите са около 42 засега, независимо, че срока за приемане на заявките изтече, все още се изпращат и получават заявки и не мога да кажа конкретен брой нито на групи, нито на участници в този момент. Всичко е до последния момент при нас. Във фестивала могат да вземат участие самодейци без значение дали фолклора е автентичен или обработен, самодейни състави - певчески, танцови, музикални изпълнители, индивидуални изпълнители. Без конкурсен характер е нашият фестивал", разказа Еленка Димитрова, секретар на читалището.
Празничната програма ще започне в 10 часа сутринта на 17 септември на площада пред кметството с кинеложка изложба, след това е предвидено изложение на баници, където всеки от участниците ще може да представи своя традиционна или любима баница. Фолклорните изяви ще започнат точно в 17:00 часа, а празничния концерт в 21:00 часа.
Организатори на Фестивала са Народно читалище "Феникс-2020" - Дунавци и кметството в Дунавци под патронажа на Министерство на културата на Република България./БНР
16.09.2022, 15:32 часа
394 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha