Продуктите, които заместват хапчето за сън

Продуктите, които заместват хапчето за сън Терапевтът Олга Усатова посочва кои продукти заместват хапчетата за сън. Усатова обяснява, че системата за сън и бодърстване се формира от три компонента: триптофан, серотонин и мелатонин. Триптофанът е аминокиселина, която влиза в тялото само с храната. Именно от него се синтезира серотонин, който е отговорен за бодрост през деня, и мелатонин, който осигурява продължителността на съня и неговото качество.
„Храни с високо съдържание на триптофан: сусам, шамфъстък, кашу, бадеми и лешници. Тези ядки са абсолютните шампиони по съдържание на тази аминокиселина. Например седем шамфъстъка или 28 грама бадеми са достатъчни, за да произведат достатъчно мелатонин“, отбеляза тя.
Освен това заешко и пуешко месо, сьомга, пъстърва, скумрия, омар, октопод, скариди, омари, раци, стриди и миди, както и бобови растения, са заместител на сънотворните. Според лекаря тези продукти ефективно влияят на тялото, ако се консумират три часа преди лягане.
„В допълнение към директния прием на триптофан е възможно естествено да се увеличи нивото на възпроизводим серотонин в тялото. Колониите от полезни бактерии произвеждат 80 процента от серотонина в тялото. Следователно поддържането на популацията на микробиотата на дебелото черво ще бъде още един инструмент за поддържане на здрав сън“, добавя Усатова.
20.09.2022, 09:23 часа
596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha