Прокуратурата във Видин разследва опит за незаконно превозване на бижута през Дунав мост 2 /снимки/

Прокуратурата във Видин разследва опит за незаконно превозване на бижута през Дунав мост 2 /снимки/ Под надзора на Окръжна прокуратура – Видин се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.
На 17.09.2022 г. гражданинът на Турция Ю.Я. пристигнал на ГКПП Дунав мост - Видин за излизане от България с управлявания от него товарен автомобил.
При митническа проверка водачът е заявил, че превозва текстил от Турция за Холандия и няма стоки, подлежащи на деклариране.
При последвалата щателна митническа проверка инспекторите са открили под капака на резервоара шест пакета с бижутерийни изделия от жълт и бял метал с общо тегло 1469.54 грама.
В хода на разпита Ю.Я. е обяснил, че „скрил златото, защото се страхувал от обир“.
Намерената контрабандна стока е иззета по надлежен ред. От изготвената по делото експертна справка е видно, че общата стойност на предмета на престъплението е 84 219.38 лева.
С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Ю.Я. е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.
Обвиняемият е осъждан с влязла в сила присъда на Районен съд – Свиленград от м. юли 2022 г. с наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок.
21.09.2022, 09:23 часа
434 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha