Д-р Стратиева: Коронавирусът масово ослепява млади хора

Д-р Стратиева: Коронавирусът масово ослепява млади хора Около 4 хиляди души у нас живеят с наследствени дегенерации на ретината. При всеки 4-ти над 65 г. се среща ретинално заболяване. Свързаната с възрастта макулна дегенерация е водещата причина за загуба на зрение в развития свят, диабетната ретинопатия – за загубата на зрение в трудоспособна възраст, а наследствените дегенерации на ретината са сред водещите причини за слепота сред децата и младите хора в Европа, включително в България.
Макулната дегенерация свързана с възрастта засяга 30 млн. души в глобален мащаб и е основната причина за слепота при хора над 50-годишна възраст след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г., като в тази възрастова група нейната честота е 1%. При хората над 60 г. се среща при 15-17%. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация.
„Общото между всички заболявания на ретината е, че те водят до необратима загуба на зрение, ако не бъдат диагностицирани и навреме лекувани. За част от тях и досега няма открито лечение, но съществуват такива, при които навременното лечение може да спре процеса“, обяснява д-р Петя Стратиева.
Коронавирусът оказа негативно влияние и върху зрението на хората – не пряко, а заради отложените прегледи при офталмолог и прекъснатото лечение. По данни на Retina International за 2021 г. 36,9% от пациентите (почти всеки трети) с макулна дегенерация свързана с възрастта, които са имали блокиране на лечението си от 8 или повече седмици заради пандемията от COVID-19, са със значителна загуба на зрение и не всички, а само 75% от тях са възвърнали зрението си до изходното ниво след подновяването на посещенията при очния лекар.
Младите хора с наследствени заболявания на ретината също са пропуснали да посетят офталмолог. Така те са в състояние на риск от по-ранна загуба на зрението си заради катаракта или глаукома.
24.09.2022, 09:16 часа
415 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha