В Монтана представиха книга на лечителка отпреди повече от век

В Монтана представиха книга на лечителка отпреди повече от век Кръгла маса, посветена на живота и делото на родолюбивата българка Ангелина Бонева, организира Регионалният исторически музей в Монтана.
Представен бе сборникът „Бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес”, написан от Ангелина Бонева преди повече от век. В него тя разказва как е лекувала успешно хора от тиф, полиомиелит, рахит, дизентерия, малария и други заболявания. Въпросният сборник е издаден от правнучката на Ангелина Бонева, която носи същото име и е събрала информацията за своята прабаба.
Ангелина Бонева е родена през 1852 година в село Трифоново, което се намира на десетина километра от днешния град Монтана. Тя учи акушерство и сестринство в Цариград и педагогика в Солун. Участва активно в борбите за национално освобождение и познава Левски, Ботев, Бенковски, Стамболов и други дейци. Преди 1878 година участва в чети, сражава се в Освободителната руско-турска война, а по-късно е воевода и знаменосец през Илинденско-Преображенското въстание. През Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война отново е на фронта като милосърдна сестра. През целия си живот събира рецепти за лекуване на различни болести, които описва ръкописно, а днес нейната правнучка издава в сборник, който може да се види в музея в Монтана.
26.09.2022, 14:28 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha