Енергийната криза може да спре производството на някои лекарства в Европа

Енергийната криза може да спре производството на някои лекарства в Европа Европейските производители на лекарства предупредиха, че могат да спрат да произвеждат някои евтини генерични (еквивалент на оригиналния фармацевтичен продукт, съдържащ същото активно вещество като него – бел. ред.) лекарства поради нарастващите разходи за електроенергия, призовавайки за основен преглед на начина, по който се определят цените им - най-новата индустрия, която търси помощ на фона на задълбочаващата се енергийна криза.
Лобистката група на индустрията за генерични лекарства Medicines for Europe, която представлява фармацевтични компании като Teva и Novartis Sandoz, изпрати във вторник отворено писмо до министрите на енергетиката и здравеопазването на страните-членки на Европейския съюз, предаде Ройтерс.
Управляващият директор на групата Адриан ван ден Хувен каза пред Ройтерс, че по-високите енергийни разходи удрят сектора, който е принуден да се консолидира поради ценовия натиск, правейки пазара по-уязвим към прекъсвания на доставките и недостиг на лекарства.
28.09.2022, 16:38 часа
1344 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha