Обещано от „Промяната“: Газовата връзка с Гърция тръгва преди началото на отоплителния сезон

Обещано от „Промяната“: Газовата връзка с Гърция тръгва преди началото на отоплителния сезон Една от най-добрите новини за България, резултат от усилията на правителството на „Продължаваме промяната“, е, че от 1 октомври влиза в експлоатация ключовият проект за истинска газова диверсификация на страната – интерконекторът с Гърция. За хората това означава, че до страната ще достига по-евтин азерски газ преди началото на отоплителния сезон, какъвто ангажимент пое кабинетът Петков в последните дни на управлението си.

Да си припомним 9-те стъпки на Промяната към успешния старт на проекта:
1. 20 декември 2021 г. – Само 7 дни след встъпване в длъжност на кабинета Петков се провежда първата официална среща между премиерите на България и Гърция – Кирил Петков и Кириакос Мицотакис. Гръцкият премиер е първият високопоставен гост на новия български министър-председател. Премиерът Петков благодари на гръцкия си колега, че се слага приоритет върху довършването на интерконекторната газова връзка между двете страни. Кириакос Мицотакис заяви: „Можем да кажем, че оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничество“.
До встъпването в длъжност на кабинета Петков, назначеното от ГЕРБ ръководство на „Булгаргаз“ вече 2 пъти се е отказало писмено от дължимите на България количества азерски газ на изгодна цена под претекст, че гръцката връзка не е довършена. 
2. Март 2022 г. - Проверка по прогреса на изграждането на интерконектора. Ежеседмични разговори между Петков и Мицотакис и доклади, които показват направените стъпки на седмична база. 
През май тази година, след тежки политически преговори и въпреки писмения отказ на „Булгаргаз“ да получава по-изгоден азерски газ, премиерът Петков успява да договори пълните количества азерски газ да достигат до българските потребители през връзката Кулата-Сидерокастро. България най-накрая започва да получава 1 bcm синьо гориво от нов доставчик на изгодна цена по дългосрочен договор. 
3. 30 юни 2022 г. - Към края на юни линейната част на проекта е завършена изцяло. Всички тръби са заварени, положени, закрити и хидротествани.
4. 1 юли 2022 г. - Операторът на газовата връзка между България и Гърция – „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) – е сертифициран като транспортен оператор от енергийните регулатори на двете страни. Това е едно от изискванията преди междусистемната газова връзка да бъде въведена в търговска експлоатация.
5. 08 юли 2022 г. - В района на град Комотини, по покана на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се провежда церемонията по приключване на строителството на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Кирил Петков, тогава премиер в оставка, заявява: „Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. България постига реална диверсификация, като слага край на руския енергиен монопол“. Министър-председателят на Гърция Мицотакис казва: "Днес е един много важен момент за Комотини, Гърция и България. Този момент е важен за Балканите и Европа, защото тук след малко няма да направим церемония за пускането просто на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България".
6. 29 юли 2022 г. – Интерконекторът получава Акт 14. Кабинетът Петков подготвя предаването на проекта на служебното правителство с ясни срокове за следващите стъпки.
7. 2 август 2022 г. – Кабинетът Петков предава интерконектора на служебното правителство с 40 бара налягане в тръбите, като остават само довършителни работи по строежа. На следващия ден служебното правителство дава пресконфeренция, на която говори за хаос и разруха в енергетиката, който да се овладява с денонощен кризисен щаб. В името на националния интерес на България „Продължаваме промяната“ призовава проектът да не бъде изкуствено забавян.
8. Служебният кабинет продължава работа по проекта по стъпките, очертани от Промяната. На 28 септември обектът получава Акт 16, с което се потвърждават първоначалните планове за пускане на газовата връзка в експлоатация преди началото на отоплителния сезон. Интерконекторът се открива официално на 1 октомври. Максималният му капацитет обаче може да достигне и 5 млрд. куб. м на година благодарение на синергията със съществуващите и планираните терминали за втечнен газ в региона. 
9. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева внася искане за поевтиняване на цената на газа за ноември месец 2022 г. с 30 %, което обосновава с факта, че от 1 октомври се очаква да заработи интерконекторът с Гърция, който ще доставя по-евтин азерски газ. Това е и основната причина този проект да е сред основните приоритети на правителството на Промяната. 
За 10 години управлението на ГЕРБ не успя да довърши газовата връзка с Гърция. За сметка на това бързо и лесно бяха похарчени 3 милиарда лева за изграждане на Турски поток, от който до България не стига нито една молекула газ. С първите си стъпки Промяната показа, че ключовият проект за газова диверсификация на страната може да бъде докаран до финалната права само за 7 месеца.

На 2 октомври изборът е между това дали да се върнем назад към провалената политика на прехода, или да продължим заедно напред - с номер 9 - към променена България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
29.09.2022, 15:56 часа
1094 0