Инфлацията в Турция отбеляза нечуван връх

Инфлацията в Турция отбеляза нечуван връх Турската инфлация нарасна на годишна база през септември до 24-годишен връх от 83,45%, като нейното ускоряване за 16-и пореден месец беше подсилено от слабостта на местната валута (турската лира) и негативните последици от руската военна инвазия в Украйна, които се изразяват в продължаващо силно поскъпване на цените на суровините.
Индексът на потребителските цени (CPI) на Турция се повиши през септември с 3,08% спрямо август, показват данни на официалната статистика на страната.
Спрямо година по-рано инфлацията през септември се ускори до нов 24-годишен връх от 83,45% спрямо 80,21% през месец август. Това е най-висока инфлация в страна от юли 1998 г.  насам и много по-висока от тази през септември 2021 г., която беше на ниво от "едва" 19,58%.
Най-драстичен ръст през септември на годишна база имаше при транспортните цени (скок с цели 117,66%) в резултат на рязкото повишаване на енергийните цени на фона на войната в Украйна, следван от този при цените на храните и безалкохолните напитки (с 93,05%), на мебелите и домакинското оборудване (повишение с 89,68%), на жилищата (с 84,67%), на алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 82,48%) и на цените в хотелите, кафенетата и ресторантите (повишение с 81,34%).
Най-слабото годишно увеличение на цените през септември беше в сферата на комуникациите (повишение с 30,76%), образование (с 36,69%), облекло и обувки (с 40,28%) и здравеопазване (с 60,84%).
Към края на септември Турската централна банка намали основната си лихва до 12% от 13% въпреки рязко повишаване на цените в страната, като банката отново заяви, че очаква да започне понижение на инфлацията.
Миналата година президентът Реджеп Ердоган принуди централната банка да премине през поредица от намаления на лихвените проценти, които според него са част от неговия "нов икономически модел". Основната лихва се понижи въпреки нарастващите потребителски цени.
Икономистите смятат, че неговият подход е изострил последиците, които има в световен мащаб от скока на цените на храните и енергията, причинени от руската инвазия в Украйна.
Инфлацията в Турция се превръща в горещ политически въпрос преди общите избори през следващата година - широко разглеждани като най-тежките от две десетилетия управление на Ердоган.
03.10.2022, 13:44 часа
406 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha