Започва фестивалът на любителските театри в Лом

Започва фестивалът на любителските театри в Лом В Лом се открива Фестивалът на любителските театри на името на Кръстю Пишурка. Ежегодното културно събитие е в чест на първото театрално представление и родоначалника на българския театър и ще продължи до 9 октомври.
24 театрални колектива от цялата страна ще участват във фестивала, някои от тях се явяват за пръв път. Подборът им е стриктен, а подготовката много голяма, каза секретарят на читалището в Лом Румен Михайлов.
"Подготовката за фестивала започва още в началото на календарната година. Тогава се разпращат покани за участие към всички читалища в страната, които са с определен срок за кандидатстване. Въпросните читалища изпращат заявките със запис на постановката, с която ще участват, след което всички тези записи се гледат от селекционна комисия, която след това взема решение кои състави се допускат до участие във фестивала", разказа още Михайлов и призова всички граждани и гости на град Лом да посетят спектаклите по време на фестивалната седмица. 
Официалното откриване на фестивала е от 16:30 часа, но преди това на сцена ще излязат театралната формация "Октет+" към СУ "Димитър Маринов"-Лом. Те ще представят спектакъла "Имаше някога 25 оловни войници" по Ханс Кристиан Андерсен, която хем пресъздава творбата на датския писател "Храбрият оловен войник", хем не точно, обясни режисьорът Лилия Богданова.
"Тя се движи точно по приказката на Ханс Кристиан Андерсен, но може би по-различното е подходът, който имаме в театрален аспект. Т.е.  ние нямаме индивидуални роли. При нас всеки участник от състава на октета влиза реално погледнато от една роля в друга. Да, разбира се, загатнали сме някакви образи, но като цяло е игровият принцип, балансът между отделните участници, без да има изпъкване на нещо. Има една такава обща атмосфера, в която се движим по сюжета на приказката, но не като типична драматизация". 
Главните герои в постановката са 9-годишният Божидар и 8-годишната Петя, които се влизат в ролите на храбрия оловен войник и балерината. 
"Аз съм единственият мъж в цялата композиция и както разбирате, може би ми е малко странно сред толкова жени и няма никакви други като мен... Много трудно е, само че, когато разбереш какви неща трябва да научиш, е много лесно", признава Божидар.
"Когато започнах ми беше много трудно, но леко-полеко успя. Това ми е първото участие и много ми харесва", разказва Петя.
Това е 15-тото издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстю Пишурка в Лом, а на сцената на Народно читалище "Постоянство" тази година ще излязат състави от Златица, Кюстендил, София, Ботевград, Етрополе, Варна, Белене, Дебелец, Самоводене, Карлово, Гълъбово, Каварна, Ябланица, Нови Пазар, Тополовград, Сандански, Замфирово и Велико Търново.
03.10.2022, 15:44 часа
468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha