Суперхрана: Как тиквата ни спасява от вируси и бактерии

Суперхрана: Как тиквата ни спасява от вируси и бактерии През есента хората са склонни към по-меланхолично настроение, депресия и леки неразположения. Оказва се обаче, че един от най-полезните дарове на есента - тиквата, може да има положителен ефект върху здравето ни.
Проучванията са доказали, че тиквата има значителни лечебни свойства поради наличието на уникални естествени хранителни вещества. Съдържа няколко фитокомпонента, принадлежащи към категориите алкалоиди, флавоноиди, както и палмитинова, олеинова и линолова киселина. Също така различни важни лечебни свойства, включително антидиабетни, антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни свойства.
Както се вижда от ярко оранжевия ѝ цвят, тиквата съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля за подсилване на имунната функция, като ви помага да се предпазите от инфекции, вируси. Витамин С помага за по-бързото излекуване от настинка, насърчава имунната активност чрез повишаване на активността на имунните клетки и увеличаване на белите кръвни клетки.
Освен това тиквата може да помогне за намаляване на риска от метаболитен синдром.
Японско проучване от 2015 г. установи, че диети с високо съдържание на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - могат да помогнат за предотвратяване на метаболитен синдром.
Експертите отбелязват, че тиквата е полезна и за предотвратяване на развитието на рак. Въпреки че няма отделни „суперхрани“, които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да намали риска от развитието му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да предпазват от някои видове рак, като рак на гърдата.
04.10.2022, 13:17 часа
557 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha