Цената на газа в Европа продължава да пада

Цената на газа в Европа продължава да пада Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни и юли, предаде Ройтерс. За спада принос имат данните, че газохранилищата на континента са пълни, а доставките от Норвегия и до терминалите за втечнен газ растат.
На нидерландската борса цената "ден напред" падна със 7 евро до 85 евро за мегаватчас. Британският еквивалент загуби 47,50 пенса до 82,50 пенса за термична единица. И на двете борси цената е най-ниската от юни насам.
В Нидерландия договорите за месец напред паднаха със 7 евро до 158 евро за мегаватчас, най-ниската цена от средата на юли. Британските договори за ноември загубиха 24,25 пенса до 270 пенса за термична единица.
Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90 процента, което свали цените със 72 на сто спрямо пика през август, по данни на "Рефинитив".
Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".
05.10.2022, 16:41 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha