Пожарната в Монтана с важни съвети преди старта на отоплителния сезон

Пожарната в Монтана с важни съвети преди старта на отоплителния сезон Големият брой пожари през отоплителния сезон, възникнали главно в жилищни сгради, се дължи предимно на непочистените комини. В тази връзка от пожарната в Монтана напомнят, че сега е времето за почистване на коминните тела на жилищата. 
Комините са едни от най-пожароопасните елементи в отоплителните системи поради факта, че се нагряват до високи температури и преминават през цялата сграда. Предназначението на комините е да създават необходимата за горенето тяга и да отвеждат в атмосферата образувалите се димни газове. 
По време на горенето на отоплителните уреди, в комините се образуват значителни количества сажди, като част от тях се натрупват по вътрешните стени на комина.
Саждите имат сравнително ниски температури на самовъзпламеняване. При горенето си те развиват високи температури, които водят до нагряване на коминното тяло и запалване на горими материали, намиращи се в близост до комина в жилищните помещения.
Трябва да имаме предвид, че съгласно изискванията за пожарна безопасност е забранено прокарването на каквито и да е горими конструктивни елементи като греди, ребра, покривни обшивки, подпори и др., на разстояние, по-малко от 10 см от комина.
Комините трябва да са измазани и без пукнатини; периодично да се почистват от натрупаните в тях сажди; димоотводите (кюнците) да се монтират стабилно укрепени и на безопасно разстояние от горими материали и конструкции; не се разрешава включване на димоотводите във вентилационните тръби и шахти с друго предназначение.
Преди настъпването на есенно-зимния сезон, отоплителните уреди и комините е необходимо да се проверят, почистят, а при необходимост – да се ремонтират, с оглед осигуряването на пожарната им безопасност.
06.10.2022, 12:46 часа
640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha