Френската писателка Ани Ерно получи Нобелова награда за литература

Френската писателка Ани Ерно получи Нобелова награда за литература Нобеловата награда за литература за 2022 г. се присъжда на френската авторка Ани Ерно „за смелостта и клиничната острота, с които тя разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“. Това се казва в официалното съобщение на Шведската академия. 
Френската писателка Ани Ерно е родена през 1940 г. и е израснала в малкото градче Иветот в Нормандия, където родителите й са имали комбиниран магазин за хранителни стоки и кафене. Сред на-известните ѝ творби са романите "Мястото" (1983) и "Обикновена страст" (1992). Носител е на множество литературни отличия. През 2019 г. печели наградата "Грегор фон Рецори" за "Una Donna" и попада в кратияк списък за Международна награда "Мен Букър" за "Годините". През 2018 г. получава награда "Хемингуей" за цялостно творчество.
В своите книги Ерно последователно и от различни ъгли разглежда един живот, белязан от силни различия по отношение на пол, език и класа.
Пътят ѝ до авторството е дълъг и труден. Нейната паметна работа, акцентираща на нейния селски произход, се появява рано като проект, опитващ се да разшири границите на литературата отвъд художествената литература в тесния ѝ смисъл. Въпреки класическия си характерен стил, тя заявява, че е по-скоро „етнолог на себе си“, отколкото писателка.
Наградата се присъжда от Шведската академия и е на стойност 10 милиона шведски крони (914 704 долара). Наградите за постижения в науката, литературата и мира са учредени със завещанието на шведския химик и инженер Алфред Нобел, чието изобретение на динамита го направи богат и известен, и се присъждат от 1901 г.
06.10.2022, 15:18 часа
384 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha