Мариета Христова е новият директор на Общински младежки дом-Монтана

Мариета Христова е новият директор на Общински младежки дом-Монтана

Мариета Христова е новият директор на Общински младежки дом – Монтана. Тя е родена в Берковица. Завършила е тамошната гимназия „Д-р Иван Панов“ с профил „Английски език“. Има бакалавърска степен специалност „Връзки с обществеността“, придобита в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, и магистърска степен по маркетинг – съвместна програма на ВТУ „Велико Търново“ и БАН. От 17 години работи в Общински младежки дом – Монтана, като експерт „Връзки с обществеността“.

– Представяла ли сте си, че ще заемете тази позиция, когато преди 17 г. постъпихте в Младежкия дом като пиар?
– Ако трябва да бъда честна, не съм имала такива амбиции. По-скоро за мен беше важно да натрупам опит в сферата, в която работя, да се утвърдя и да мога да дам максимума от себе си в това, което правя. Човек трябва бавно да изкачва стълбата на успеха и когато му се даде възможност да стъпи на върха, да може уверено да се задържи там. Да има подготовка, изградени лидерски качества и умения да ръководи. Това не означава, че всичко знае и може, защото човек се учи докато е жив. Но в същото време винаги трябва да се стремим да надграждаме и да вървим в правилната посока. Мисля, че за всеки един това е напред и нагоре.

– Какви са намеренията Ви за развитие на институция?
– На първо място смятам инициативите и събитията, които са утвърдени във времето и добре се възприемат от общността да ги запазим. С екипа на Младежкия дом ще търсим и нови предизвикателства, интересни и актуални занимания за младите хора, а пък и въобще за всички в нашия град. Миналата седмица направихме работилница по грънчарство в Младежкия дом. Досега това не го бяхме правили и интересът беше голям. Ще продължаваме в тази посока, за да сме атрактивно и желано място за посещение и осмисляне на свободното време на младите хора.

– На кого и на какво разчитате, за да осъществите идеите си?
– Разчитам на целия екип на Младежкия дом. От доста години работим заедно и добре сме се сработили. Ние сме буквално една шепа хора, но винаги сме успявали да дадем най-доброто от себе си. А смея да твърдя, че Младежкият дом е една от най-посещаваните институции в града. Освен дейностите, които предлагаме, тук се провеждат доста събития на други институции – концерти, изложби, семинари, обучения, сесии на Общински съвет – Монтана и много други мероприятия, за които винаги сме били подготвени и сме успявали да ги поемаме.
Разчитам и на обратната връзка от младите хора и от публиката. Така ще можем постоянно да „сверяваме часовника си“ с техните очаквания и изисквания. Тъй като Младежкият дом е организация, която изцяло зависи от Община Монтана, защото се финансира от общинския бюджет, разчитам на подкрепа и от местната власт, която да осигури необходимите ресурси и материално-технически условия, за да функционира институцията така, че да отговаря на потребностите на младите хора в града ни. Разчитам и на партньорство с останалите културни институции в Монтана. Мисля, че ако взаимно допълваме капацитета си, ще сме по-полезни за младите хора.

– Кои ще се най-важните събития в годишния календар на Младежкия дом за сезон 2022 – 2023-та?
– Едно от най-важните събития отново ще е Националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, планиран за месец май. За 14 години конкурсът се утвърди не само в културния живот на Монтана, а и в национален аспект. Трябва да го запазим и развиваме. Предстои ни в най-близко време кулинарен конкурс, цикъл от коледни концерти. Имам и някои нови идеи, но не смятам да казвам „Хоп!“ преди да съм скочила.

– Кои са дейностите на Младежкия дом, които ще продължите да развивате?
– На този етап си запазваме всички досега съществуващи дейности. Трябва да предлагаме различни неща и хората да имат избор – народни, мажоретни и модерни танци, народно пеене, тенис на маса, шах, източни бойни изкусва, приложно изкуство, журналистика. Сигурно има още какво да се желае, но понякога не е важно само желанието, а и капацитетът на базата. В случая говорим за определен брой зали в Младежкия дом, за налично оборудване, за подготвени преподаватели.

– Ще търсите ли млади преподаватели или ще залагате на утвърдени имена като ръководители на дейностите в Младежкия дом?
– Комбинацията между нещо старо и нещо ново е доказано добра. Винаги е добре да черпиш пример от рутината, но и паралелно с това да си в крак с времето. Когато се налага, ще търся млади хора. Тази година успях да открия нов ръководител на Клуба по шахмат – Людмил Пейчев. Той е амбициран млад човек, който има потенциал и желание за работа, а и следи новостите. Г-н Стоян Стоянов – ръководителят на ТА „Младост“, от няколко години работи заедно със своя възпитаник – младият хореограф Николай Спасов, който вече завърши Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. През лятото по програма при нас работиха като музикални педагози бившите възпитаници на Асен Асенов и солисти на „Пъстренец Jr“ Габриела Иванова и Мартин Лишковски, които завършиха музикалната гимназия в София и сега продължават в университети.
Естествено и неизбежно е да има смяна на поколенията, но най-добри резултати има, когато опитът на старите се допълва от енергията на младите. Самите преподаватели усещат пулса на времето и си дават сметка, че за да вървят в крак с него, трябва да търсят това взаимно допълване и сами предприемат тези действия. 

20.10.2022, 16:53 часа
1825 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha