Путин забрани на всички чужди банки да напускат Русия

Путин забрани на всички чужди банки да напускат Русия Руският президент Владимир Путин утвърди списъка на финансовите институции, чиито собственици няма да могат да продават своите активи без специално разрешение от държавата. В него са 45 банки, сред които всички най-големи чужди. Забраната засяга Райфайзенбанк, ЮниКредит и Ситибанк, които общо имат активи за 3,5 трлн. рубли и държат влогове на физически лица за 264 млрд. рубли. В списъка са още немските Сommerzbank и Deutsche Bank, френските Natixis, BNP Paribas и Credit Agricole, японските MUFG, Sumitomo и Mizuho, американската Goldman Sachs, швейцарскиата Credit Suisse, която се води "любимата банка на руските олигарси", тъй като обслужваше приближените до Кремъл Алишер Усманов, Роман Абрамович, Виктор Векселберг и Олег Дерипаска и преди началото на войната държеше поне $30 млрд. руски активи.
Забрана за продажба имат дори дъщерните банки на западните автомобилни концерни като "Тойота банк", "БМВ Банк" и "Фолксваген банк", както и небанковите кредитни структури, които обслужват международните платежни системи (дъщерните структури на Paypal и Western Union).
Списъкът е продължение на указа на Путин от 5 август 2022 г., с който той забрани на инвеститорите от "неприятелски страни" да извършват сделки по продажба на акции и дялове в руски кредитни институции. За да продадат своя дял, те трябва да получат специално разрешение от президента, в противен случай сделките ще се смятат за "нищожни".
Източници на "Ройтерс" твърдят, че руските власти са обсъждали и въвеждане на външно управление в тези банки. Така хем ще се запази чуждата собственост, хем всички операции ще минат под контрола на държавата. За идеята лобира шефът на Внешторгбанк Андрей Костин, който смята, че ще е справедливо държавата да "прибере" всички чужди банки в Русия. "Нашите банки ги взеха, сега трябва да вземем техните банки. За да имаме паритет", каза той през юни на международния икономически форум в Санкт Петербург.
28.10.2022, 13:29 часа
542 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha