Ето няколко причини да включите тиквата в менюто си

Ето няколко причини да включите тиквата в менюто си Тиквата с право може да се нарече здравословен хранителен продукт. Тя има ниско съдържание на калории и може да бъде отлична основа за супи, салати и печива. В същото време съдържа протеини и въглехидрати.

Съдържание на фибри
Диетичните фибри са необходими за добро храносмилане, здрав стомашно-чревен тракт, както и за здравето на чревната микрофлора. Експертите по хранене препоръчват включването на поне тридесет вида фибри на седмица в диетата. Отличен избор за разширяване на списъка би било да включите тиква в диетата си. Също така фибрите в тиквата, съчетани с други полезни вещества в нея, допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система.

Тиквата е богата на витамини и минерали
Тиквата съдържа витамин А, витамини С, Е, К, витамини от група В, както и минерали - желязо, магнезий, калий, калций, фосфор. Тиквените семки са едни от шампионите по съдържание на цинк, само 30 грама семки ще покрият почти 70% от дневната нужда на организма. 100 грама тиква съдържа една трета от дневната нужда от витамин А. Тези вещества са необходими за зрението, красивата кожа и, разбира се, имунитета. А през есенно-зимния период ние особено се нуждаем от него. Освен на калий, калций, магнезий, тиквата е богата и на един много важен елемент – силиций. За да покриете нуждата от него, ще ви трябват около 150 грама тиква на ден. Ако имате суха кожа и чупливи нокти, обърнете внимание на това, може да имате дефицит. Силицият е отговорен и за синтеза на колаген и еластин и външният ни вид зависи пряко от това.
Високото съдържание на фолиева киселина позволява тиквата да се препоръчва за консумация по време на бременност.

Тиквата се препоръчва при много заболявания
Тя е подходяща за хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, по-специално повишено ниво на солна киселина при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Няма противопоказания за употребата и при диабетици, напротив, лекарите наблягат на употребата и. Маслото и семената на тиквеното семе имат жлъчегонно действие, помагат на черния дроб и понижават холестерола.
 
22.11.2022, 13:26 часа
316 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha