ПП и ДБ са готови да предложат заедно правителство на малцинството

ПП и ДБ са готови да предложат заедно правителство на малцинството "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са готови да предложат заедно правителство на малцинството. Това се разбра по време на съвместна пресконференция на двете формации. Те обаче имат условия, за да стане това.
ПП и ДБ са се обединили около няколко законодателни инициативи, които според тях ще покажат дали в парламента има нужната подкрепа за техен кабинет. Двете формации подчертаха, че от това дали до връчването на мандата на ПП ще има напредък по тях, ще зависи дали в крайна сметка ще внесат проект за кабинет.
А въпросните законодателни условия, които поставят пред кабинет на малцинството, са: оттегляне или отхвърляне на промените в Изборния кодекс; внасяне на промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор; промени за разследване на главния прокурор; приемане на решение за внасяне на проект за бюджет за 2023 г. при дефицит от 3%; реформа на КПКОНПИ; действия в посока за приемане на България в Шенген и Еврозоната; процедури по изборите на шефовете на службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно и то без намесата на президента.
Спъпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че с тези приоритети се избягват задкулисни договорки, защото "всичко ще се види в пленарната зала". Идеята на ПП и ДБ е за тези законодателни предложения да няма специални контактни групи с останалите формации, а да се видят нагласите директно в ресорните парламентарни комисии и в пленарната зала.
Двете партии признаха, че част от приоритетите им няма как да бъдат приети в толкова спешен порядък, но за тях е важно да се види, че сред останалите партии има воля за приемането им.

"ГЕРБ няма план"
Със сегашната си заявка ПП и ДБ на практика изпревариха ГЕРБ в това да представят ясна визия какво ще правят с мандата, който ще получат от държавния глава. Партията на Бойко Борисов ще получи първия проучвателен мандат, но досега остава неясно какво смята да прави с него. Мнозинство около ГЕРБ няма и затова най-вероятно ще се стигне до втория мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме промяната".
По време на пресконференцията Петков посочи, че първата политическа сила ГЕРБ от изборите досега е показала, че няма план и "реално ние сме в политическа безизходица след падането на нашето правителство и оттогава няма нито визия, нито план, нито реални коалиционни разговори".
"Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ като първа политическа сила направи, бе че избра Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта", посочи Петков и добави, че в момента България се намира в политически вакуум.
"Тук сме заедно ПП и ДБ, за да кажем, че България не може да продължава така. Тук сме, за да кажем, че ако се стигне до втория мандат сме готови да работим заедно за правителство на малцинството", добави той.
"Мандатоносителят на втория мандат – ПП, за пръв път започва реално усилие да се намери някаква формула на надеждата, така че да може да има някакво управление, което да придвижи страната напред", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.
Той посочи, че от ДБ приемат идеята с "ясното съзнание, че правителство на малцинството е най-лошата опция" след изборите и правителство, което "иска да върне часовника назад", визирайки кабинет с участието на ГЕРБ, БСП и ДПС.
23.11.2022, 14:14 часа
630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha