Три общини в област Монтана нямат нито една аптека

Три общини в област Монтана нямат нито една аптека Без дебат на второто си заседание междуведомствена комисия, председателствана от областния управител на Монтана Валери Димитров, прие аптечната карта за областта. Документът е подготвен от РЗИ, след анализиране на данни за географско-демографските особености на региона, здравна характеристика на населението, структуратата и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение. Представителите на Регионалната фармацевтична колегия и пациентските организации не са направили нито едно предложение за подобряване на аптечното обслужване в региона и достъпа до лекарствени продукти на жителите на 11-те общини. Сега в 3 от тях – Георги Дамяново, Якимово и Медковец няма нито една аптека.
"Необходимият брой аптеки за област Монтана е 57, работят 37, като само една в Монтана приготвя екстемпорални лекарствени форми. Единствено в Лом има денонощна аптека и е необходимо разкриването на една и в Монтана. Аптека с ръководител помощник-фармацевт е нужна на жителите на община Георги Дамяново. 20 аптеки в региона имат лиценз за търговия с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, според аптечната карта необходими са 11", съобщи д-р Илонка Петруняшева – гл. инспектор в РЗИ, която представи аптечната карта.  
Два пъти по-малко са магистър-фармацевтите - 71, при необходими 148. Така е и при помощник- фармацевтите - работят 32 от 71, като средната възраст на специалистите и в двете квалификации е над 60 години.
До края на месец ноември документът трябва да бъде представен в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г. Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.
23.11.2022, 15:10 часа
897 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha