България с остър отговор към македонския посланик

България с остър отговор към македонския посланик България връчи остра протестна нота на македонския посланик. В нея се подчертава, че отсъствието на адекватни мерки срещу посегателствата срещу българските клубове в РС Македония създава условия за мултиплицирането на престъпленията на омразата спрямо българите. Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, съобшиха от БГНЕС.
Коджабашев заяви, че македонският посланик е уверила, че компетентните институции разследват инцидента.
Министърът на външните работи Николай Милков снощи е разговарял в Барселона с Буяр Османи и остро е поставил въпроса. Той също е поел отговорност поредното престъпление срещу български клуб да бъде разследвано.
Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб " Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт, подчерта Коджабашев.
Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия /ЕК/ за тежкия инцидент в Охрид.
Отношение взе и еврокомисарят Оливер Вархеи. "При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера (бел. ред. - първото за тази седмица нападение над клуба на македонските българи в Охрид, което стана в понеделник). Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля в началото на август). Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя“, каза той пред Милена Милотинова.
Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. "Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка," допълни Вархеи.
Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Кореспондентът на БГНЕС уточнява, че има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно и за органите на реда няма да бъде проблем, ако има истинско разследване, нападателите да бъдат открити.
МВнР на РСМ изрази тревога от инцидента и призова "компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната". Според МВнР на РСМ "всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС".
В съобщението на македонското МВнР никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.
Това е поредното нападение по българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. А само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Алабаковски бе пуснат на свобода.
Клуб „Цар Борис III” беше открит на 7 октомври сред организирани скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.
По бързата процедура, с пълно единодушие, бе приет закон, който на практика ще означава закриването на българските клубове в РСМ.
24.11.2022, 16:06 часа
724 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha