В Горна Кремена и Ослен Криводол честваха Никулден /снимки/

В Горна Кремена и Ослен Криводол честваха Никулден /снимки/ В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6 декември, два действащи православни храма в община Мездра - тези в селата Горна Кремена и Ослен Криводол, честваха своя храмов празник. 
По повод Никулден празнична утреня и водосвет в Храм „Св. Николай“ в Горна Кремена отслужи енорийският свещеник протойерей Дилян Иванов. По-сетне отец Дилян прекади традиционния рибен курбан и освети три старинни икони - една на Св. пророк Илия и две на Св. Богородица с Младенеца, реставрирани от мездренския художник Евгени Кучков. 
Кметът на селото Светлина Алексиева връчи благодарствени грамоти за църковни заслуги на кмета на Мездра Иван Аспарухов, на управителя на Общинско предприятие „Чистота“ Калин Стойчев и на художника Евгени Кучков. 
В момента в горнокременския храм, който е съграден през 1825 г., тече основен ремонт - първият от две десетилетия насам. Със средства от дарители и с подкрепата на Община Мездра доброволци от селото и служители в ОбП „Чистота“ направиха ремонт на покрива, изляха бетонна пътека около храма с „обърнат“ наклон, за да не влиза вода в основите, подмениха счупените прозорци и изгнилите дъски на балкона, освежиха вътрешно храмовото пространство, построиха навес и външна тоалетна. 
Ремонтът на храма продължава. От Църковното настоятелство се надяват той да приключи до Летни Никулден - 9 май, догодина, когато възнамеряват обновената църква да бъде преосветена. 
За целта са необходими още средства. Дарения се приемат в Кметство Горна Кремена - за контакти: 0896 823 930, Светлина Алексиева, касиер на Църковното настоятелство при православен храм „Св. Николай“ - с. Горна Кремена, или на следната банкова сметка: 
Инвестбанк АД - клон Враца, 
Титуляр на сметката: Врачанска митрополия,  
IBAN: BG06IORT81311000004400, 
BIC: IORTBGSF. 
В платежното нареждане изрично трябва да се упомене, че средствата са за ремонта на Храм „Св. Николай“ в с. Горна Кремена. 
*** 
Никулден честваха и в едно от най-малките, но най-задружни населени места в община Мездра - Ослен Криводол. По случай деня на небесния покровител на селото празничен водосвет в новостроящия се Храм „Св. Николай Чудотворец“ отслужи протойерей Дилян Иванов. 
Богослужението уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов, дарители, жители и гости на селото. Най-малките християнчета, доведени в храма от своите родители, бяха 4-годишната именичка Николая Андеева и нейното по-малко братче - Антон, който е само на 7 месеца. 
"Радостта ни е голяма, защото за пръв път от повече от 150 години в нашето село е отслужена празнична служба в църква, споделиха по този повод от Кметство Ослен Криводол. Това стана възможно благодарение на доброволните дарения във вид на парични средства и труд на хора от цялата страна. Думите са слаби, за да изразим благодарността и почитта си към всеки спомоществовател! Благодарим!". 
Дарителската кампания за събиране на средства за довършване на Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ослен Криводол продължава. Всеки, който желае да дари средства, може да го направи по един от следните начини: 
• чрез дарителската банкова сметка на Община Мездра в Банка "ДСК": IBAN BG95STSA93008425414500, BIC STSABGSF, Код за вид плащане - 445100, Основание за плащане: За църквата „Св. Николай Чудотворец“ - с. Ослен Криводол; 
• чрез пощенски запис на адрес: 3169 с. Ослен Криводол, община Мездра, Кметство Ослен Криводол, Кметски наместник - Роман Иванов или на място в кметството. 
Всички средства се отчитат публично - както постъпилите, така и изразходваните. При желание от страна на юридическите лица Община Мездра предоставя Договор за дарение. 
За допълнителна информация: тел. 0898 795 213 и 0885 695 509, email: [email protected], Роман Иванов - Кметски наместник на с. Ослен Криводол. 
07.12.2022, 12:23 часа
633 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha