ДПС и ГЕРБ подкрепиха предложенията на МС и ПП за антикорупционното законодателство

ДПС и ГЕРБ подкрепиха предложенията на МС и ПП за антикорупционното законодателство

Депутатите разглеждат 2 законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство.
Единият е на Министерския съвет, който предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията от 5-има членове и те да се избират на квотен принцип. Разследванията ще се осъществяват от служители на комисията, назначени на длъжност „разследващ инспектор“.
Вторият законопроект е на "Продължаваме промяната" и предвижда създаването на нов орган, с по-широки правомощия, който да води ефективно разследване и да разкрива на корупция по високите етажи на властта. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че това е един от най-важните законопроекти:
"Той не е само условие за получаване на второто плащане за Плана за възстановяване. Не трябва да се подкрепя само, защото е нужно за влизането ни в Шенген, а реално адресира най-големия проблем в България с корупцията".
От ДПС и ГЕРБ застанаха зад двете отделни предложения, но Йордан Цонев предупреди, че реформите и най-вече създаването на нов орган не е никаква гаранция, че корупцията ще бъде преборена:
"Правим пак реформа на орган и на неговите функции. Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, ама никаква, нулева, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни принципи, разделение на властите и така нататък, и особено ако намирисва на създаването на определена бухалка в определени ръце", каза Йордан Цонев от ДПС.
До момента единствено от "Възраждане" заявяват, че няма да  подкрепят законопроектите.

07.12.2022, 13:42 часа
581 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha