"Гардиън": Русия вече воюва само за да защити Путин от унижение

"Гардиън": Русия вече воюва само за да защити Путин от унижение Провалът на Владимир Путин да изпълни първоначалните си военни цели в Украйна е толкова голям, че не е ясно с каква цел се бие Русия, освен за да защити президента си от унижението да признае поражението, съобщава в. "Гардиън".
Тъй като териториалните амбиции на Кремъл бяха спрени, офанзивните способности на Русия бяха насочени повече към тероризиране на цивилни и унищожаване на украинската инфраструктура. Планът е страната да бъде потопена в смразяващ мрак през зимата с надеждата да бъде изчерпана волята за съпротива, отбелязва британското издание.
Няма обаче признаци, че тази стратегия работи. Неумението на Путин да разбере издръжливия характер на Украйна като горда, независима държава, е основната грешка на неговата война, посочва "Гардиън". Освен това руският президент не е преценил правилно желанието на собствения си народ за война. То изглеждаше ненаситно през първите седмици, когато държавните пропагандни канали с лекота разпалваха войнствен плам. Този плам обаче утихна заради трудностите на войната и напълно угасна след обявяването на военната мобилизация през септември.
От изданието обаче уточняват, че това не означава, че гражданите масово се опълчват на властта. Инакомислието в Русия е заглушено от страха и от навика за лоялност към властта във времена на криза, подчертава "Гардиън".
Независимо от това стотици хиляди души избягаха от мобилизацията, като техният брой навярно е дори по-голям от тези, които бяха успешно мобилизирани (властите не съобщават точните цифри).
Голяма част от мобилизираните се възмутиха от липсата на необходимото оборудване, от липсата на обучение и от това, че разполагането им е безцелно. Хора, които се възприемат като пушечно месо, няма как да са войници с мотивация.
В интернет бяха разпространени множество видеоклипове, в които те разказват за тежкото си положение на фронта. Същата обърканост се усеща и от официалните канали, но изразена като все по-напористи искания за унищожаване на Украйна, изпълнени с презрение към военните лидери, които изглеждат неспособни да го изпълнят.
07.12.2022, 16:06 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha