Съдът на ЕС задължи „Гугъл“ да трие доказано невярна информация

Съдът на ЕС задължи „Гугъл“ да трие доказано невярна информация „Гугъл“ трябва да премахне данни от резултатите от онлайн търсене, ако потребители могат да докажат, че те са неточни. Това реши Съдът на Европейския съюз, съобщава „Ройтерс“.
През последните години защитниците на свободата на словото и поддръжниците на правото на неприкосновеност на личния живот се сблъскаха по въпроса за „правото на хората да бъдат забравени“ онлайн, което означава, че те трябва да могат да премахнат цифровите си следи от интернет.
Делото пред Съда на ЕС засяга двама ръководители на група инвестиционни дружества, които са поискали от „Гугъл“ да премахне резултатите от търсенето, свързващи техните имена с определени статии, критични към инвестиционния модел на групата, с мотива, че тези статии съдържат неистинни твърдения.
Освен това двамата са поискали „Гугъл“ да премахне техните снимки, показвани под формата на миниатюрни изображения (thumbnails), от резултатите от търсенето. Компанията обаче отхвърли исканията с аргумента, че не знае дали информацията в статиите е точна.
08.12.2022, 15:32 часа
250 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha