Врачански фирми отнесоха актове за близо 20 бона

Врачански фирми отнесоха актове за близо 20 бона През изминалия месец ноември от дирекция „Инспекция по труда“ във Враца са извършили 112 проверки, при които са констатирани 687 нарушения на трудовото законодателство. Наложени са санкции за 19 800 лева и една машина е спряна от експлоатация, съобщи директорът Румен Младенов. 
През отчетния период дейността на дирекция „Инспекция по труда“ - Враца бе насочена приоритетно към решаване на получените жалби и сигнали. Акцент в контролната дейност на дирекцията са и обектите на контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“, които са идентифицирани като рискови както по отношение изпълнението на трудовите правоотношения, така и по безопасността на труда.
Проверени били 112 предприятия от различни отрасли на икономиката. В 16 от тях инспекторите влизат за първи път. По сигнал са били проверени 10 фирми, а за изпълнения на вече дадени предписания – 20. Установени били 4-ма работещи непълнолетни и 73 чужденци.
В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са дали 502 задължителни за изпълнение предписания. 
Съставените актове за административни нарушения са 16, от които за работа без трудов договор са 4 броя. Издадени наказателни постановления също са 16, за обща сума от 19 800  лева. Влезлите в сила актове от предходен период са 3 броя за 3 200 лв. 
Регистрирани колективни трудови договори и анекси към тях са 4.
От дирекция „Инспекцията по труда“ уверяват, че честите проверки намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. 
За  периода не са констатирани работодатели с неизплатени и забавени заплати.
Инспекцията по труда не е участвала в разследването на тежки трудови злополуки. 
14.12.2022, 12:59 часа
889 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha