”Блумбърг”: 14 български самолета Су-25 и танкове са на територията на Украйна

”Блумбърг”: 14 български самолета Су-25 и танкове са на територията на Украйна Страни от НАТО са купили в България 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 и са ги предали на Украйна. Това съобщава ”Блумбърг”, като се позовава на нидерландския аналитичен проект Oryx, воден от бивш военен, а и от заявления на привържениците на Украйна.
В публикацията на "Блумбърг" и един от цитираните източници не се говори за директни доставки на оръжия от България за Украйна, а за продадени на други държави, впоследствие предали на Киев.
Българският парламент гласува в края на миналата година изпращане на оръжия за Киев, а в предишното Народно събрание това бе предмет на ожесточени спорове и бе отхвърлено от тогавашния коалиционен партньор БСП. Същевременно през пролетта на 2022 г. се появиха твърдения, че изпращането на бойна техника за Украйна става през Полша.
"Нямам такава информация, съжалявам, за пръв път чувам от вас", заяви служебният външен министър Николай Милков, пише "Дневник".
Към 2022 г. бе известно, че България разполага с 14 Су-25. През октомври полетите с тях спряха, след като в авиобаза "Безмер" се разби един от тях, а пилотът катапултира и това спаси живота му.
Авторите се позовават и на данни от Oryx, част от които се събират в специална публикация още от първите месеци на войната. Датата е от 11 април, но от описания арсенал и посочените в списъка моменти на предаване следва, че публикация се обновява постоянно.
На сайта се говори за 14 самолета Су-25, "купени от България от държави - членки на НАТО, и доставени на Украйна". Април 2022 г. е посочен като момент на сделката. Още една балканска страна е дала Су-25, но през август - Северна Македония (други случаи на самолети не се споменават).
От България според същата публикация са купени от Чехия неясен брой 152-милиметров гаубици D-20 (през април 2022 г.), реактивни системи за залпов огън "БМ-21 Град" (май или юни 2022 г.), също от Чехия, и неизвестен брой танкове Т-72М1 през май или юни.
Същата платформа е документирала унищожаването на общо 40 танка Т-72, ползвани от украинската армия, по време на войната. Като произход, чрез знамена, се отбелязват Полша, България и Чехия.
16.01.2023, 14:45 часа
422 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha