Последният бос на Коза ностра - заловен заради тежка болест, остават му месеци живот

Последният бос на Коза ностра - заловен заради тежка болест, остават му месеци живот Последният бос на Коза ностра Матео Месина Денаро, който беше заловен в Палермо, е хванат поради това, че страда от рак. Именно фактът, че използвал услугите на обществената здравна система, завело разследващите власти до него.
Те получили още преди време сигнал, че босът е тежко болен, затова решили да се концентрират върху регистрите на болниците, където се лекуват пациентите с онкологични заболявания. Още преди месеци обръчът на спецслужбите от „Антимафия” се стегнал около човек на име Андреа Бонафеде, който по документи бил от Мадзара дел Вало и бил на възраст, близка до тази на Месина Денаро. Въпросният „Бонафеде” се оперирал преди 2 години от тумор на дебелото черво, но през 2022 г. претърпял нова операция заради разсейки в черния дроб. Експертите определят този вид рак като втория най-смъртоносен и прогнозират живот до 24-36 месеца, ако лечението включва химиотерапия.
Регистрираният с истинска карта за самоличност на името на Бонафеде бос ходел редовно на терапия в частната клиника „Мадалена” в Палермо, която е сред най-добрите в града. В момента на залавянето му дори там отивал на преглед бившият футболист Салваторе Скилачи, който се озовал сред агенти с качулки. „Изглеждаше ми като сцена от Дивия запад”, коментира Скилачи пред медиите.
За да бъдат сигурни, че зад мъжа на име Андреа Бонафеде, по професия геодезист, се криел именно Матеа Денаро, властите трябвало да го видят на живо.
”Всичко започна в 6,30 часа сутринта. Знаехме, че човек на име Бонафеде трябваше да дойде в клиниката, но не знаехме кой стои зад него. Той пристигна с кола „Фиат Брава” и веднага се насочи към регистрацията”, разказва полковникът на карабинерите Лучо Арчидяконо, координирал операцията по залавянето. След това към 8, 20 часа въпросният Бонафеде се насочил към бар навън, но като видял, че трафикът е блокиран, се върнал назад. „Когато го видях отблизо, нямах никакво съмнение, че това е Месина Денаро. Представих му се и го попитах дали е Месина Денаро. Той ми каза, че знам много добре кой е”, допълни Арчидяконо. Според него босът е съвсем различен от класическия тип мафиот. Говорел добре и спокойно, казал, че няма нужда от нищо. Властите му спестили поставянето на белезници, а мафиотът дори благодарил за начина, по който се отнесли с него. Месина Денаро носел часовник „Франк Мюлер” за 36 хиляди евро.
„Бях подлагана на химиотерапия заедно с него всеки понеделник. Бяхме все в една и съща стая, беше много вежлив”, разказа пациентка на клиниката „Мадалена” за Месина Денаро. Според нея той самият дал телефонния си номер на много от нейните приятелки, на които пращал съобщения. „Даже в сутринта на залавянето си разменяше съобщения с една моя приятелка, която сега е в шок”, разказа още пациентката.
В нощта след арестуването му властите стигнаха и до леговището на боса, което претърсиха. Става въпрос за апартамент в центъра на Мадзара дел Вало, откъдето е Джовани Лупино - шофьорът, завел мафиота до клиниката. Той е с чисто съдебно досие и никога досега не е влизал под радарите на разследващите.
Сега вниманието на властите е съсредоточено и върху мрежата от съучастници около мафиота, благодарение на която успял да се скрие до вчера.
„Матео Месина Денаро със сигурност се е възползвал от протекцията и подкрепата на част от т.нар.мафиотска буржоазия, която се простира в средите на местното здравеопазване, но не само”, каза прокурорът на Палермо Маурицио де Лучиа. Сега трябва да се разбере и кой точно в общината е предоставил истинска лична карта на мафиота на името Бонафеде.
17.01.2023, 13:10 часа
421 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha