Внимание! Варицела продължава да върлува във Враца

Внимание! Варицела продължава да върлува във Враца Варицела продължава да върлува сред децата във Враца, научи агенция BulNews. През последната седмица са регистрирани 14 нови случая, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Предходните 7 дни са били засечени още 17 заразени. 
Реално обаче броят на заразените най-вероятно е по-голям, тъй като не всички търсят помощ от личните си лекари и така не влизат в информационната система на здравните власти.
Варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1-2 дни, малчуганите често пренасят заразата на своите връстници в училища и детски градини, преди болестта да бъде разпозната. Симптомите обикновено отминават по естествен път след около две седмици.
Заболеваемостта от варицела често достига епидемиологични размери през зимата, тъй като обикновено са засегнати цели групи от детската градина или класове от ранноучилищното обучение. Това е и най-благоприятният период да се премине това изпитание, което осигурява и гаранция, че то няма да бъде повторено в по-късна възраст, когато ще е много по-неприятно.
Освен заразените от варицела, през изминалата седмица РЗИ-Враца са регистрирали и по един случаи на скарлатина, ротавирус и колиентерит.
Заболелите от COVID-19 през отчетения период са 8. 
24.01.2023, 08:35 часа
801 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha