Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април

Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април "ЦИК има готовност да произведе избори на 2 април", заяви пред депутатите председателят на комисията Камелия Нейкова.
"Евентуална дата 26 март практически не би могло, но през април, втори април, ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи процеса така, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, предложени в закона", заяви Нейкова.
Централната избирателна комисия (ЦИК), от приемането на промените в Изборния кодекс (ИК), е в процес на подготовка за произвеждане на евентуални предсрочни парламентарни избори. В Народното събрание тя даде разяснения във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване.
Пред депутатите Нейкова каза, че ЦИК е провела среща с Министерския съвет във връзка с организацията на видеонаблюдение и видеозаснемане на изборния процес. Предвидена е нова среща с премиера и „Информационно обслужване“ за техническата поддръжка.
Непосредствено след обнародването на изборните промени ЦИК е провела среща и с представители на печатницата на Българската народна банка, на които са били предоставени всички сертификати за хартията за гласуване, каза Нейкова.
Народното събрание изслушва председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова във връзка с подготовката за предстоящите парламентарни избори, включително и за резултатите от тестовете за гласуването с хартиена бюлетина.
Предложението е на ГЕРБ, след като стана ясно, че от дневния ред отпада изслушването на министъра на външните работи Николай Милков във връзка с поредния случай на посегателство в Република Северна Македония.
В 14 часа ръководството на ЦИК обсъди готовността за произвеждане на предсрочни избори и с президента Румен Радев. След тези разговори държавният глава ще определи датата на вота.
Отпадна и изслушването на служебния министър на околната среда и водите Росица Благова относно премахването на 9000 тона незаконни отпадъци в Плевен.
24.01.2023, 14:30 часа
570 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha