Инспекцията по труда в Монтана направи над 1000 проверки за година, наложи глоби за 300 бона

Инспекцията по труда в Монтана направи над 1000 проверки за година, наложи глоби за 300 бона Средно по пет нарушения са констатирали инспекторите по труда в област Монтана при направените през изтеклата година над 1 000 проверки. Почти всеки работен ден инспекторите са съставяли акт за нарушение, като наложените глоби са за близо 300 000 лв.
„Нямаме информация за тежки трудови злополуки, свързани с травматични или трудови процеси. Има инциденти, които са свързани със здравословни проблеми, т. е. човекът е починал на работното място по здравословни причини, но нямаме смъртна трудова злополука”, каза директорът на ОИТ инж. Димитър Петров.
Сред добрите постижения в областта на спазване правата на работещите са регистрираните в област Монтана 16 000 еднодневни трудови договора, предимно на заети в селското стопанство и услугите. От въвеждането на тази форма на заетост преди 7 години, еднодневните договори в региона са нараснали 10 пъти.
Освен проверките, които ИТ прави ежедневно, тази година институцията ще насочи усилията си и към установяване и контрол на работодатели въвели дистанционна работа. Целта е  защита правата на работещите – ще се проверява как им е възложена работата, как се отчита работното време и заплащането на труда, включително в почивни дни или на официални празници.
24.01.2023, 16:25 часа
809 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha