Доц. Кунчев: Грип ще има още месец, тествайте се

Доц. Кунчев: Грип ще има още месец, тествайте се Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и достатъчно надеждни, но трябва да се ползват в първите дни, когато вирусът е в носа или носоглътката. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
В разгара на грипа, вирусните заболявания и същевременно циркулацията на COVID заразените трудно могат да разграничат от кой вирус боледуват.
В аптеките се продават няколко вида комбинирани тестове. Цената им е между 7 и 34 лв. и отчитат резултата за 15 минути.
Личните лекари съветват пациентите, ако не се чувстват добре, да направят бърз тест, защото това е най-добрият начин да определят от кое заболяване са се заразили.
Това е важно, тъй като грипът не се лекува с антибиотици, а с противовирусни лекарства.
Според доц. Кунчев, ако пациентът има симптоми, ако е бил в контакт с други болни, тестът дава почти пълна сигурна картина от какво е заразен.
Обикновено през зимата най-често върлува грипът. В момента 8 са областите у нас, обявили грипна епидемия.
Преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. А на 9 януари в София бе регистриран и първият случай на грип - тип Б. Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.
Грипът започва рязко с висока температура. Чести симптоми са кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и болки в мускулите и ставите. Може да доведе до допълнителни респираторни заболявания като бронхопневмония и бронхит.
Може също да причини стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и умора.
С подобни симптоми като кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и задух се характеризира и респираторно-синцитиалният вирус. Най-тежко протича при децата и по-възрастните. Симптомите обикновено се появяват в рамките на четири до шест дни от заразяването.същия ден.
28.01.2023, 09:16 часа
884 1
Коментари

Тествайте се

28.01.2023, 19:15 часа
, боцкайте се , инжектирайте се , поркайте химикали антиживотовски , добавки , надбавки подбавки и ебавки , ууух , че е гот да си жив в някаква абстракта форма и суспензия...!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha