НСИ обяви защо българинът напуска родното си място

НСИ обяви защо българинът напуска родното си място Любопитна статистика представи Националния статистически институт (НСИ). Според проучването 52.4% от жените и 47.6% от мъжете в България са променили поне веднъж населеното място, в което живеят. Основните причини за смяната на адреса се оказва встъпването в брак или съжителство, следвано от работа и по-добри условия за живот. По-високият жизнен стандарт е и основната причина, заради която българите напускат родината, сочи статистиката НСИ. 
Данните показват съществени различия в зависимост от пола на хората, попаднали в изследването. Докато за 35.3% от жените встъпването в брак/съжителство е причина за промяната на местоживеенето, то за мъжете основен фактор за последната миграция е работата (27.6%). Търсене на по-добри условия за живот е довело до установяване в настоящото населено място за 19.1% от мъжете и 16.9% от жените. Образованието е причина за текущото местоживеене на 13.4% от мъжете и 13.6% от жените, мигрирали поне веднъж през живота си.
В периода между две преброявания се наблюдава изменение на причината за преместване. Водеща вече е работата (22.9%), следвана от образованието (19.1%) и едва на трето място е встъпването в брак/съжителство (18.7%), сочат данните на НСИ. 
Най-съществено е намалението на дела на жените, мигрирали за последен път през периода 2011 - 2021 г. заради встъпване в брак (23.5%). При мъжете също е регистрирано такова намаление до 12.7%. Увеличава се миграцията с цел образование за този период. 
"В последните десетилетия с промяната и утвърждаването на свободното придвижване на хората все повече се увеличават както потоците на напускащите или завръщащите се в страната, така и на краткосрочните емигранти, туристи и пътуващи в чужбина лица", разкриват от НСИ.
Данните от изследването показват, че през последните десет години (2011 – 2021 г.) за повече от три месеца без прекъсване в чужбина са пребивавали 7.5% от лицата на възраст 15 - 74 години. От тях 37.0% са били извън България за период от три до шест месеца, 18.1% - от шест месеца до една година, а 44.9% - за повече от една година. Основна причина за престоя им извън страната независимо от срока на пребиваване е работата.Данните показват, че водещата причина, поради която лицата, били в чужбина, са се завърнали в страната, е приключване на работа (изтичане на договор) - за 20.1% от тях. Следват семейните причини за завръщане - присъединяване към семейство/родители/близки (18.1%) и други семейни причини, вкл. грижи за близки (17.0%).
31.01.2023, 13:33 часа
447 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha