Корнелия Нинова обяви с колко ще се вдигне минималната работна заплата

Корнелия Нинова обяви с колко ще се вдигне минималната работна заплата "Един от първите законопроекти, които внесохме през октомври беше Кодекса на труда с предложение да се увеличи минималната работна заплата и тя да бъде 50 процента от средната. Оттогава досега над 40 пъти по различни начини и процедури внасяхме в залата този законопроект, но винаги се намираше начин да бъде отхвърлен". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти след гласуването за увеличение на минималната работна заплата, предаде Агенция "Фокус“.
“Днес се радваме да кажем, че благодарение на нашето упорство и аргументи Народното събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна заплата", каза Нинова.
Тя добави, че не може да се каже конкретно колко ще бъде увеличението в числа, но по груби изчисления това означава, че заплата ще се увеличи с 100-150 лева. Нинова посочи, че депутати са отхвърлили предложението на левицата да влезе в сила от 1 юли. Според нея причината е, че служебният кабинет не е внесъл бюджет и за 2023 година няма разчети.
“Залата прие това да се случи от 1 януари 2024 година," добави председателят на БСП и благодари на депутатите, които подкрепиха предложението на левицата.
На въпрос дали предложението за влизане в сила на промените от 1 юли е удачно, тъй като бюджет все още няма, Корнелия Нинова поясни, че са се водили от два аргумента:
“Сега кризата е много тежка, повишаването на цените трудно се издържа, а вторият аргумент е надеждата от редовен кабинет в следващия парламент, който да внесе бюджет."
01.02.2023, 14:45 часа
947 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha