Румънският президент Клаус Йоханис е сред спряганите имена да оглави НАТО

Румънският президент Клаус Йоханис е сред спряганите имена да оглави НАТО Името на настоящия румънски президент Клаус Йоханис е сред спряганите за следващ генерален секретар на НАТО. В миналото самият държавен глава не е изключвал такава възможност. 
“Назначаването му обаче може да бъде възпрепятствано от ветото на Унгария или от тези, които биха предпочели кандидатът да е жена”, отбелязва в свой анализ по темата “Политико”.
Надпреварата за избор на кандидат за лидер на НАТО е в разгара си. Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича на 1 октомври тази година. Той беше удължен през март 2022 г., след избухването на войната в Украйна. 
“В контекста на продължаваща война, НАТО се нуждае повече от всякога от "бистър ум", но малцина са подходящите за тази роля", отбелязва “Политико“.
Сред останалите имена, посочени като възможни кандидатури в статията, са тези на президента на Словакия Зузана Чапутова и на премиера на Литва Ингрида Шимоните. Вероятни кандидати са и нидерландският премиер Марк Рюте и естонският министър-председател Кая Калас.
“Някои западни столици обаче не биха подкрепили такива кандидати в момента, смятайки източната част на Алианса - и особено балтийските държави - за твърде войнствени”, пише още ”Политико”. 
Възможно е след края на мандата си настоящият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг да стане новият управител на Централната банка на Норвегия, съобщиха преди време правителствени източници от Осло. Не е изключена и възможност той да остане начело на Алианса. 
“Който и да е следващият генерален секретар на организацията, той трябва да изиграе трудната роля на балансьор, за да насърчи столиците да продължат да доставят оръжие на Украйна и да подсили собствената отбрана на НАТО”, заключава “Политико”.
01.02.2023, 16:16 часа
349 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha