Започна подготовката на тазгодишния Фестивал на чипровския килим

Започна подготовката на тазгодишния Фестивал на чипровския килим Тазгодишният фестивал на чипровския килим ще се проведе от 29 април до 1 май, съобщиха от историческия музей в града.
Фестивалът ще е на централния площад „Чипровско въстание“. Ще има изложба с килими, а също и станове, на които местни килимарки ще показват как се изработва уникалният чипровски килим, признат от ЮНЕСКО за световно културно наследство и прочут в цял свят заради сръчно изтъканите в неговите две лица геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.
В трите дни на фестивала ще има център за продажба на килими и сувенири с шарките на чипровските килими, след които ще има дори часовници с мотиви на килими.
По време на фестивала музея в Чипровци ще представи две инициативи - фотоизложба на Валентин Василев, който в продължение на няколко години е снимал характерната за чипровските килими шарка канатица, в облекла и тъкани по целия свят. Ще има и лекция за килимите. Другата инициатива се нарича „Довърши картината“ – художник ще започне картина на жена, която тъче килим на чипровски стан, а някой желаещ от гостите ще я довърши, като гледа на живо как се изработва килима.
Целта на фестивала ще е да се популяризира чипровския килим, като се представи традиционния начин на изработването му, а също и навлизането на съвременни мотиви в него, съобщиха организаторите от общината в Чипровци.
03.02.2023, 15:12 часа
1858 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha