Петият служебен кабинет на Радев встъпи в длъжност

Петият служебен кабинет на Радев встъпи в длъжност Петият служебен кабинет на президента Румен Радев пое управлението на страната. Начело на 101-вото правителство на България застана Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател. На церемония държавният глава представи задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”.
„Точно преди шест месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората, блокирани институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени”, започна Радев.
Президентът поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията. „Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето”, отчете той.
Радев подчерта, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори. Тя обаче се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс. „Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава.
Според президента служебните министри са доказали, че имат характер не само да преодоляват предизвикателствата, но и да взимат отговорни решения за бъдещето. „Липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще”, предупреди Радев. Той уточни,че безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие.
„Очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумно, ясно обосновани, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат една добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, допълни президентът.
03.02.2023, 14:32 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha