Празник е! Чудни имена имат повод да почерпят днес

Празник е! Чудни имена имат повод да почерпят днес На 4 февруари Българската православната църква почита паметта на св. преподобни Исидор Пелусиотски
Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век сл. Христа. Св. Исидор Пелусиотски се родил в Египет от богати родители, получил добро образование и на млади години оставил света, като желаел усамотение. Той бил подстриган в монашество, после се заселил в пустинно място близо до град Пилусия в Долни Египет. 
Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго той е избран за игумен на манастира. Със своя благочестив живот привлякъл много сподвижници.
Понесъл големи страдания от езичниците заради своите строги и изобличителни речи. Евагрий, чиято памет също почитаме на 4 февруари, бил църковен историк, който живял по същото време. В своите трудове той пише велики неща за Исидор Пелусиотски, които остават завинаги в историята и от които съдим за живота на светеца.
Грижейки се постоянно за душевната полза на братята, св. Исидор ги ръководел чрез мъдрите си наставления, учел ги чрез слово и пример на смирение, кротост, безкористие, борба против страстите и светските помисли. 
Не само към иноците и пустинножителите преподобни Исидор обръщал своите поучения. Неговите съчинения съдържат много назидателни неща за човеците от всяко звание. В писмата, от които до нас са стигнали повече от две хиляди, той се обръщал и към управителите, и към епископите с мъдри съвети; той опровергава лъжеученията, излага догмите на вярата, обяснява свещеното писание, тъй че всеки може да почерпи от тях полезна поука. Като изучавал дълбоко науките и словесността, Исидор разбирал, колко несравнено по-високо от всичко стои християнската мъдрост.
Исидор е изключително почитан от своите съвременници, защото доброволно избира монашеството, за сметка на плътските удоволствия и светския живот. Любовта му към Иисус Христос го кара да посвети целия си живот на вярата и нейното преподаване. 
Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква.

На 4 февруари имен ден празнуват всички с имената Жеко, Жела, Желка, Жечо, Жечко, Жечка и Желязко.
04.02.2023, 08:36 часа
1921 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha