Ето как да разберете дали имате дефицит на желязо в организма

Ето как да разберете дали имате дефицит на желязо в организма Дефицитът на микронутриенти обикновено води до поява на редица странични ефекти за организма. В случай на спортисти тези последствия са в състояние пряко да повлияят на представянето.
Днес ще поговорим за симптомите на недостиг на желязо при хората, но най-вече при тези, които спортуват.
Анемията е патология, която може да бъде причинена от недостатъчно количество желязо в организма. Доказано е, че жените са по-податливи към развитие на заболяването поради менструацията и различни хормонални процеси, които се случват в тялото.
Желязото е важен кофактор за преноса на кислород през кръвта. Следователно, един от основните симптоми на неговия дефицит е чувството на умора. Анемията не винаги се отключва, когато има дефицит на желязо. Този недостиг обаче може да причини умора
главоболие, замаяност, възпаление на езика, намаляване на апетита и бледа кожа.
Дефицитът на желязо при жените може да доведе до промени в емоционалното състояние. По този начин представянето както в професионален и личен план, така и в спорта, ще бъде сериозно засегнато.
В най-добрия случай, ако приемаме минерала чрез месо, заедно с доза витамин С, едва 20% от общото количество се метаболизира. Поради тази причина справянето с дефицита на желязо е бавен процес.
04.02.2023, 15:00 часа
791 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha