Пазете се! Фейк профил „Професионални хакерски услуги“ във фейсбук краде пари, измама е /доказателства/

Пазете се! Фейк профил „Професионални хакерски услуги“ във фейсбук краде пари, измама е /доказателства/ Фалшив профил във фейсбук, под името „Професионални хакерски услуги“, краде парите на хората, установи разследване на агенция BulNews.
В началото на годината в редакцията на медията ни постъпиха няколко сигнала от читатели, които са се доверили на рекламата в социалните мрежи и накрая са били измамени.
Репортер на BulNews тръгна по следите на актуалната залъгалка. Първоначално на фейк профила чрез месинджъра направихме няколко различни поръчки, за които ни поискаха да платим на 2 пъти около 400 лева. На 15.01. в „Изипей“ бяха преведени 98 евро чрез Revolut на името на Веселин Михайлов. Веднага ни беше обяснено, че започват работа по нашите задачи. Посоченият телефон за системата на „Изипей“ бе +359 (882) 980ХХХ.
На другия ден ни беше написано, че са готови и очакват втория превод от 97 евро. След получаването на парите ни отговориха, че до 2 часа ще получим данните, които сме поискали. Естествено, това не се случи.
На следващия ден се оправдаха, че имат срив в сървърите и ще им е необходимо още малко време да изпълнят нашите поръчки. И се извиниха за забавянето.
Времето минаваше, а изпълнението на нашите задачи все се отлагаше с безумни доводи. Първо ни отговариха да проверим пощата си в "Спам", защото са ни пуснали данните. След като се оказа, че там не е получено нищо, поискаха да им дадем имейл, който да поеме 100 МВ, тъй като събраната информация била с голям обем. После попитаха за платформа, където да качат инфото, като имаше и период, през който чакаха ВПН компанията им да предостави реалните ИП адреси. Когато се изчерпаха техническите причини за предоставянето на информацията, за която сме платили, започнаха да настояват да стоим след 16.00 часа на компютър, за да получим данните чрез месинджъра. И така до безкрай!
Важно е да се уточни, че информацията, която поискахме, е с малък обем и може да се побере в няколко изречения, следователно не е необходима толкова много памет. 
Притеснителното е, че докато се оправдаваха за забавянето си, от фейк профила посочиха, че на ден имат по около 100 поръчки и едвам успяват да реагират. Така тази измама вече придобива сериозни размери. Ако приемем посочената от тях цифра за вярна, при средно около 300 лв. на поръчка, това прави по 30 бона дневно!
По време на контактите ни с този профил установихме, че в месинджъра отговаря повече от един човек. Имаше дни, в които текстът беше на правилен български език, в други обаче той беше с правописни грешки, а имаше и дни, в които беше минал през гугъл преводач. Очевидно в измамата участват доста хора, тъй като комуникацията с около 100 човека дневно изисква доста човешки и времеви ресурс.
След като изчакахме достатъчно време, ние поискахме да ни бъдат върнати парите, при което веднага бяхме блокирани. Така на практика се потвърдиха сигналите до редакцията ни за съществуването на тази нова измама във фейсбук.
Агенция BulNews вече подаде сигнал до МВР с цялата събрана информация, която би помогнала на службите да индентифицират тази организирана престъпна група.
За нашите читатели остава съветът в никакъв случай да не се доверяват на този или други подобни профили, които битуват във фейсбук. Измама е!
13.02.2024, 08:50 часа
1626 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha