Пътят до Сръбско ще е готов през ноември

Пътят до Сръбско ще е готов през ноември

„Изграждането на пътя към бъдещия граничен контролно пропускателен пункт при Салаш-Ново корито ще приключи по-рано от определения по договорения срок - вместо за 163 дни, този обект ще бъде изпълнен за 120 дни, и в средата на месец ноември ще можем да прережем лентата на новия участък. Затова отсега можем да си кажем: честито!”, обяви пред медиите областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов днес на прохода „Кадъ боаз”, където официално бе даден старт на рехабилитацията и изграждането на над пет километра от пътя Арчар - Димово - Салаш.
Символичната първа копка на обекта направиха председателят на народното събрание Михаил Миков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков. Свидетели на събитието станаха десетки хиляди посетители и гости на провеждащия се в същото време международен събор на прохода „Къда боаз” на българо-сръбската граница.
Проектът се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.
Строителните дейности ще бъдат изпълнени от сдружение „Видин 2012”, в което участват “ПСТ Холдинг” и “ПСТ Видин”. Стойността на договора е 3 881 968.27 лева с ДДС. Строителният надзор ще осъществи „Рутекс“, като договорът е за 41 820 лева с ДДС.
Третокласният път е важна транспортна връзка в област Видин, на територията на общините Димово и Белоградчик. Започва от път II-11 Видин – Добри Дол – Монтана, преминава на запад през град Димово и достига до границата със Сърбия. Проектът е от голямо значение за област Видин, тъй като път III-1102 ще осигурява връзката с предстоящия нов гранично контролно-пропускателен пункт на българо-сръбската граница в близост до село Салаш и Ново Корито, Сърбия.
С изпълнението на обекта ще бъдат възстановени и подобрени транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката в участъка от км 45 до км 46. Ще бъде изграден и изцяло нов път и съоръжения по съществуващото трасе в участъка от км 46 до км 50. По този начин ще се повиши безопасността и удобството при пътуване по третокласния пътен участък.
„Изграждането на този път е един много важен за област Видин проект. Радвам се, че след толкова години, в които ние обещавахме, днес направихме първа копка на този участък”, изрази задоволството си инж. Кръстьо Спасов, който по професия е строителен инженер.
Областният управител на Видин и председателят на народното събрание Михаил Миков работят активно за изграждането на новия път и ГКПП при Салаш – Ново корито още от предишния период на управление 2005-2009 г. Подобряването на пътната инфраструктурата е сред приоритетите в работата на Областна администрация - Видин, които са отбелязани и в отчета на инж. Кръстьо Спасов за 1 година от неговия втори мандат като областен управител.
 

21.07.2014, 14:22 часа
783 1
Коментари

Ник

21.07.2014, 19:17 часа
Е, на този път ще му върви като гюбек на маса.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha