Какво прогони врачани?

Какво прогони врачани? В края на миналата седмица излезе анализ със статистика на териториалното бюро във Враца за демографската ситуация в областта. Съвсем очаквано цифрите бяха шокиращи. Данните показват, че за последните 25 години врачанска област се е стопила със 100 000 души. За сравнение според Закона за устройството на територията това е населението на един голям областен град.
По-натам статистиката е още по-стряскаща. Данните са показателни, че след 55 години населението в областта не просто ще намалее драстично, а останалите хора ще са шокиращо малко и ще се броят на пръсти дори в по-големите населени места.
Това обаче поражда въпроса, защо хората се изнасят със светкавична скорост от родните си места?
От години врачани само чакат да завършат средното си образование, за да отидат в по-големите градове като столицата или още по-далеч в чужбина.
И днес изпращаме поредния випуск от дванадесетокласници, които знаем, че няма да се върнат в града ни. Поредният випуск от млади хора, които нямат търпение да избягат от най-бедния регион на България. И те ще тръгнат да търсят „по-добър живот“. Заминават, за да получат освен образование, но и по-добро бъдеще. Отиват на място, където виждат перспектива….
Но защо никой не я вижда тук, където е израснал и където са неговият дом и семейство? Скоро едва ли и някой ще види, докато в града няма нито едно предприятие или голяма фирма, която да даде развитие на хора, инвестирали в образоването си. Как да стане като дори местната власт не си прави труда да привлече такъв? Не е възможно младите хора да предпочетат нашия край и защото, заплатите са обидно ниски за някой, който четири или пет години е учил и трупал опит в дадена област. Какво да се очаква от град, в който няма дори пътища, ами жителтие му са принудени да газят в кал и чакъл, докато кметът им чисти градинки и ходи по мачове.
И така години, десетилетия наред един край замира, а кандидат-кметовете и народните представители се възползват от чакащите чудо местни жители, за да може лесно да ги залъжат с обещания за решаване на проблемите на общината и града, а след това да забравят за тях.
И докато едни повтарят до болка познат сценарии, други бягат.......Бягат към по-добро бъдеще, бягат от града и страната.
16.05.2016, 08:10 часа
4854 3
Коментари

бивш врачанин

28.05.2017, 18:30 часа
Населението в тази западнала територия ще бъде заменено, първоначално от цигани, а след това от правоверни. Гарантирано от ...

А

28.05.2017, 18:30 часа
Поименно ли? Стоманярски. Бубев, Николай Иванов, Георги Божинов, Димитър Гъндев, Славей Григоров, Цветелина Дамяновска...Още?

Vlad_ko

28.05.2017, 18:30 часа
Много голяма част от напускащитя бягат заради простотията която вирее по тези географски ширини...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha