Искърското дефиле въстана срещу ЧЕЗ

Искърското дефиле въстана срещу ЧЕЗ Жители на няколко села от  Искърското дефиле излязоха на протест срещу честото спиране на тока от електрическата компания ЧЕЗ, съобщава medianews.bg. Проблемът е от години, но ескалира през последните месеци, когато според протестиращите електрозахранването е прекъсвано по 5-10, че и повече пъти на ден. Потърпевши от това са както частните фирми, така и битовите потребители от селата Зверино, Игнатица, Оселна. Елисейна, Люти брод, Зли дол, Очин дол и прилежащите им махали.
Сериозни щети от безконтролното изключване на тока търпи и бизнесът. В най-голямата зеленчукова оранжерия в района, например - тази в Зверино, в която работят около 100 човека, наскоро от токов удар изгоряла модерна техника за 50 000 евро.
Зад протеста на жителите на селата от Дефилето застанаха представители на граждански сдружения, кметове на населени места, общински съветници.
Още миналата година потърпевшите подали сигнали за проблема, придружени от подписка, до редица институции - община Мездра, областна администрация - Враца, Министерския съвет. Комисията за защита на потребителите. Комисията за енергийно и водно регулиране, писали и до премиера Бойко Борисов. Резултат - няма.
От „ЧЕЗ Разпределение България* твърдят, че регистрираните прекъсвания на електрозахранването са: вследствие на планово изключване за профилактика на съоръжения, повреди на съоръжения, причинени от на-меса на трети лица, повреда на съоръжение, причинено от пожар на стърнища, оперативни превключвания, представляващи действия, съпътстващи плановата и неплановата работа по ремонт и поддръжка на електроразпределителната мрежа.
Сега протестиращите отново се обръщат с молба за съдействие до министър- председателя. Ако отново няма резултат, са решени да преминат към гражданско неподчинение, включително да прекъснат пътя за столицата през Искърското дефиле и ж. п. линията София - Мездра, както и да заведат колективен иск срещу електроразпределителното дружество за нанесени материални щети и пропуснати ползи.
22.06.2016, 13:40 часа
1436 2
Коментари

Виторио

28.05.2017, 18:30 часа
ЧЕЗ са сган!Дори в София вечер два пъти пада напрежението.Това е гавра с потребителите !

кУРЕТО

28.05.2017, 18:30 часа
ЧЕЗ е частна фирма храни политици, депутати. Ниюо няма да и направат. Бегайте при друг доставчик на ток. Аман от малоумници.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha