Смех! Мобилните камери на КАТ не могат да снимат от новите патрулки КИА

Смех! Мобилните камери на КАТ не могат да снимат от новите патрулки КИА Мобилните камери на КАТ не могат да снимат от новите патрулни коли КИА. Ако искат да използват своите 148 устройства, пътните полицаи в страната ще трябва да поддържат в изправност и толкова от досегашните си автомобили „Опел“, от които се снима без проблем, научи „Труд“. Информацията бе потвърдена от шефа на „Пътна полиция“ старши комисар Бойко Рановски.
Многократно пътните полицаите пробвали да монтират обектива TFR1-M на предното или на задното стъкло на КИА. Но заради различния кварцов състав на стъклата и заради наклоните, под които се пречупва светлината, снимките ставали мътни. На голяма част от записите номерата на автомобилите или не се виждали слято, или нямало разлика между отделни цифри – например между 8 и 9, разказаха източници от КАТ. Според тях преди години производителите на мобилните радари TR4D и камерите им TFR1-M са съобразили параметрите им с използваните тогава патрулки. А когато миналата година МВР купувало новите автомобили, никой не се сетил, че може да се появи несъответствие.
Патрулните автомобили КИА бяха купени като част от обществена поръчка за 27 млн лв. Тя приключи през август м.г. по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Според договора службите на КАТ в страната трябва да получат общо 278 патрулни автомобила. Те ще пристигат на няколко транша и ще бъдат пускани по пътищата след пълното им оборудване.
През януари, макар и в оставка, Бъчварова връчи тържествено ключовете на първата оборудвана патрулка от новия тип. Нещо повече – МВР шефката Бъчварова сама седна зад волана на катаджийския автомобил и направи кръгче из двора на Дирекция на полицията.
„Да, има такъв проблем със стъклата. Но не е само тази причината, за да не се монтират вътре камерите. Новите автомобили имат ербег и ако той се отвори, камерата може да удари лошо нашия служител в главата – каза пред „Труд“ старши комисар Бойко Рановски. – При такава опасност не можем да монтираме камерата вътре в патрулния автомобил.” Той похвали качествата на новите патрулни коли, но не отрече, че 148-те камери ще останат на доизживяване на старите.
„Има и варианти камерата да бъде слагана на предния капак или на покрива на автомобила, като устройството само се включва в тях. Може да се слагат на тринога до колата и точно такава е обществената поръчка, която е в ход, за още 59 камери“, каза още старши комисар Рановски.
По новите патрулки на КАТ има залепени стикери, че в тях са монтирани камери. Но това не са снимащи радари за засичане на скорост, а устройства за видеозаписи на проверките на шофьори.
30.05.2017, 20:23 часа
52875 1
Коментари

Петър Колев

01.06.2017, 01:51 часа
27 мил. за 278 коли, което ще рече около сто хиляди на бройка... тази киа да не е от злато ?!?! Разбирам за мерцедес или нещо от същия клас ама за киа,за толкова пари.., тая кола трябва да може и да готви и да задоволява господата полицай ....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha