Лиляна Павлова: Враца, Видин и Монтана вече не отговарят на условието за самостоятелни области

Лиляна Павлова: Враца, Видин и Монтана вече не отговарят на условието за самостоятелни области Има еврорегламент, валиден от 2003 година във връзка с европейското финансиране. За целта страната ни е разделена на 6 района за планиране. Следва програмния период от 2021 година. За целта трябва да представим ново териториално разпределение, каза регионалният министър Лиляна Павлова по БТВ.
Броят на общините няма да се променя. Няма да се закриват. Промяната касае областите. В момента страната е разделена на 6 района. Един от тях вче не отговаря на изискването в него да живеят 800 хиляди души. Това е Северозападна България. Там живеят под тази бройка. Следващият регион, който върви към тази посока Северен централен район. Има район, която много напредна-София град. Той е наравно с всички европейски столици. Той ще се отдели като самостоятелен регион. В районите за планиране трябва да се прецени как да се групират, така че да отговорят на изискванията. Областите трябва да имат 150 хиляди души, за да получава целево субсидиране. Статистиката показа, че една трета от областите имат под 150 000 души население. Това са Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра и Смолян. Това не е решение, което ще взимаме днес или утре, а към 2020 година.
Опция едно е тези 28 области да ги окрупним и да станат 20 или 16. Този вариант е труден, за това има и втори вариант, да не се променя броя на областите, но районите за планиране да ги определим като второ ниво за местно самоуправление. Т. е губернии, а областите да бъдат подразделение на големия район. Те ще си имат областни управители. Би могло да има избираеми губернатори. Не е самоцел да разделяме райони. Трябва да имаме целенасочена политика за развитие. 22 на сто кадастъра покрива страната. Дори африканските страни имат по-добър кадастър от нас.      
07.07.2016, 19:46 часа
57982 1
Коментари

JimmyWolf

08.07.2017, 22:25 часа
Мога ли ти закрия кухата кратуна и шибаната секта, дебил тлъст? Благодарение на шибаното ви малоумно управление стигаме до момента в който изгонихте народа от държавата! Чакам момента, в който ще ви ринеме в канавките!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha