Атанас Атанасов: ГЕРБ страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила

Атанас Атанасов: ГЕРБ страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила „Набираме кураж да поискаме промяна на начина, по който се управлява страната - да се пречупи този застой, който се представя като стабилност.“ Това мнение изрази пред БНР Атанас Атанасов, лидер на ДСБ и от дни съпредседател на новата дясна коалиция „Демократична България“, в която ДСБ си партнира с "Да, България" на Христо Иванов и партия "Зелените". 
Запитан колко е отворена новата коалиция за разширяване Атанасов заяви: „На първо място трябва да предприемем действия да обединим цялата демократична общност, като концентрираме всички тези сили на едно място. Не е въпросът да се погрижим за един или друг партиен лидер. Въпросът е да обединим общността, която да ни даде сила да поискаме властта."
Имаме еднакво общо негативно отношение към начина на упражняване на властта и модела „Борисов“, а проучванията показват, че близо две трети от хората не са доволни от начина, по който се упражнява властта, аргументира се Атанас Атанасов:
"Подменени са институциите. Трябва да се борим на първо място за това да се възстанови парламентарната република, защото тя отдавна не съществува. У нас имаме авторитарно управление, по един модел основно насочен към това да бъдат усвоявани, или по-скоро присвоявани голяма част от общите пари, които се управляват от кабинета."
„2014 година, отговаряйки на очакванията на нашите избиратели, се опитахме да бъдем коректив на едно общо управление. Твърде бързо разбрахме, че сме се заблуждавали и излязохме в опозиция“, припомни Атанасов.
„Доброволно напуснахме властта, отказахме се, защото разбрахме, че не можем да управляваме заедно – заявените от Борисов реформи не се състояха. Още на първия завой – промяната на Конституцията за съдебната реформа, напуснахме властта“, допълни той.
Членувайки в ЕС и НАТО България не може да оползотворява това, което ни предлагат тези съюзи. България не е равностоен партньор в двата съюза, смятат от ДСБ: „Постоянно шикалкавим, постоянно гледаме на североизток и угаждаме на Путин. Днешните управляващи работят по следния принцип – те страшно много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила и сътрудничество.“
Българското правителство е прекалено предпазливо, когато трябва да вземе позиция по някакъв външнополитически въпрос и не личи да си изпълнява съюзническите задължения към НАТО и ЕС, посочи още Атанасов. Според него българската позиция както по случая "Скрипал", така и по казуса с военните удари в Сирия е неясна.
15.04.2018, 13:24 часа
1362 1
Коментари

Баце

15.04.2018, 19:23 часа
Правото си е право, макар и изречено от Гномът, чийто въз тъмен Ментор, пръв въведе тази практика. Разликата е, че тогава мащабите не бяха толкова големи. Но принципът е един и с един Основоположник от Драгалевци.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha