Езиковата гимназия в Монтана е сред 100-те най-добри училища в България

Езиковата гимназия в Монтана е сред 100-те най-добри училища в България Всяка година десетки хиляди родители на седмокласници се изправят пред въпроса в кое училище е най-разумно да продължи средното си образование детето им, за да получи добра подготовка за университет, да научи език или да придобие професионални умения.
Решението, разбира се, зависи най-вече от постигнатите резултати на изпитите, но обичайно е следвано от проучването кои са училищата с най-висок успех и от лични препоръки на приятели и познати.
Според анализ, който използва резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици, се направи класация на 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати.
Единственото училище, което влиза в тази класация е Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“ в Монтана със среден успех на учениците 4.91 и е на 72 място.
В 13 области средната оценка е между 4 и 4.50, а в 14 – между 3.50 и 4. Средният резултат е 4.06, което по официални данни е най-слабият среден резултат, от откакто се провеждат матури – от 2008 г. насам.
Очаквано, предвид резултатите от последните години, една трета от училищата в класацията с най-високи резултати по български език и литература са в София – общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции, Варна – с 5, Бургас и Русе – с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора – с 3.
Две области в страната – Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища.
22.08.2019, 16:44 часа
3571 1
Коментари

Наблюдателен

22.08.2019, 21:45 часа
Може би трябва да обърнете внимание на позиция 24 в класацията.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha