Агенция BulNews предотврати измама 2 месеца преди изборите във Враца

Агенция BulNews предотврати измама 2 месеца преди изборите във Враца Редовните ни читатели със сигурност са забелязали, че вчера публикувахме платена публикация от офиса на БСП, която касаеше зададен в залата на Общинския съвет въпрос от Цветелина Дамяновска. Той касаеше ремонтите в две детски градини. Минути след публикацията с нас се свързаха хора от екипа на проекта, които категорично оспориха обвиненията в подадения към нас текст. За това решихме да свалим публикацията до изясняване на фактите. Днес екип на BulNews се срещна с хората, които отговарят за въпросните проекти и събрахме цялата налична информация.
Ремонтите в двете споменати детски градини „Зора” и „Дъга” са част от Инвестиционната програма на Враца. Проектирани са през 2014 г. а договорите с изпълнителите, след проведена обществена поръчка, са подписани съответно на 14 март и 10 юли  2018 г. 
При демонтажните работи се установява, че има пропуснати количества в СМР и от това ще последват непредвидени разходи. За да бъдат качествени ремонтите и да отговарят на поставените от Общината гаранционни изисквания се налага да бъдат отпуснати от общинския бюджет още 86 571, 99 лв. за „Зора” и 17 513,40 лв. за „Дъга”. Тези суми са в рамките на законните 15% увеличение на стойността по договорите за строителство, които Законът за обществените поръчки позволява.
Възложител на строителни дейности, пак според ЗОП, може да бъде както собственика на сградата – в случая Община Враца, така и бюджетния разпоредител – в случая детските градини.
След разговори с директорите се преценява, че дейности ще се възложат и съответно разплатят от Община Враца. Те са заложени в капиталовата програма на Общината. Във всички гласувания, свързани с допълнителните средства по тези два ремонта в Общински съвет Враца,  госпожа Дамяновска никога не е гласувала против!
В статията се говори и за срутена мазилка в детска градина „Дъга”, като се внушаваше, че това е следствие от некачествен ремонт. Според екипа на Община Враца сигнал за подобен инцидент няма. По време на своето изказване на общинската сесия вчера, г-жа Дамяновска няколко пъти спомена, че базира сигнала си на дочута информация – т.е. слухове.  Най-вероятно тя не е чула правилно и всъщност е визирала  инцидент в „Зора”, който обаче  се е случил в част от детската градина, която не е била предвидена за ремонт в рамките на въпросния проекта.
Двата обекта са въведени в експлоатация без забележки. Преди седмица пък приключи цялостния одит на Община Враца от Сметната палата, където също няма забележки и констатирани нарушения.
Лично кметът Калин Каменов отправи покана към всички директори, които се чувстват притискани или засегнати, за това, че от тях се очаква да работят бързо и качествено,  да потърсят правата си пред съответните органи.
До момента въпросното питане на Цветелина Дамяновска не е подадено в писмен вид в Общинския съвет, което по-скоро показва, че темата е изцяло за медийна употреба преди изборите. 
„Свободата е мила, истината – свята” е било мотото в журналистиката на самия Христо Ботев. Екипът на BulNews отново доказа, че е №1, защото няма друга медия във Враца, готова да върне пари на свой рекламодател в името на истината.
28.08.2019, 13:01 часа
14000 23
Коментари

джъмбо от Варна

29.08.2019, 15:18 часа
Тая община начело с Коки факира и Мара гладната се краде за страх, глупавите врачани се продават за една асфалтирана дупка или улица.

дакела дясната ръка

29.08.2019, 14:37 часа
Тия двамата Калин Калния и Мара Паричката целия мандат лапат като невиждали с поставени Благоевградски фирми, сега пък искат още четири години да заметат следите-колко е ГНУСНО.

лакомията е голяма ще им преседне

29.08.2019, 14:14 часа
Тая вихрушка в общината трябва хубаво да баде проверене за целия мандат има задминаха с безобразията си и Ники Криводолски и Краса Понса.

секретаро от общината

29.08.2019, 14:08 часа
Като се прочетат днешните пояснения за двете детски градини става ясно като бял ден, че хитрото и лакомо кметче с ненаситната зам. кметица от Благоевград не трябва да мислят за втори мандат.

dsssssss

29.08.2019, 10:49 часа
Деба тая дебела свиня мръсна дето я ебе кой къде я хване

схема

29.08.2019, 09:53 часа
Чуждоземните фирми дават ниска оферта за да печелят обществен. поръчка и после ролята на Кмета да доплаща за "възникнали непредвидени разходи". Знаем ги тези игрички Кметче. Ти си пълниш джобчето.

zapoznat

28.08.2019, 20:10 часа
tva im beshe purva rabota na grob da slojat svoi si na nishto ne bieshti direktorki v gradinite koi da razdavat shapki v kampaniyata i da natiskat personala da glasuva pravilno. Firmite sa druga bira. Te se razpredelyat ot nyakolko 4oveka v ob6tinata

родителка

28.08.2019, 20:06 часа
Ясни са в Европейчета. Голям и хубав физкултурен салон имаха, но бременната им в 456ия месец директорка го затри,а местната власт я покри. Каменов, Долапчиева вие да не е да не знаете? Не Дамяновска и Банчев, гражданите и обществеността вие натиснете

evan stone

28.08.2019, 19:51 часа
borko smotania debelak

непослушна родителка

28.08.2019, 19:20 часа
в тия дг-та това, но вижте Европейчета - на центъра е, срамота. директорката там заедно с още 2-3 госпожи краднат като озверели, защо не осветите и там нещата???
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha